Održana Šehidska dova u Žepi


shadow

Program tradicionalne Šehidske dove u Žepi održan je danas u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) Žepa.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Haris Imamović, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, i brojni drugi gosti.

Nakon programa na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995, u džamiji Šehida Mehmed-ef. Hajrića je održan mevludski program i zikr, koji su poručili članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Tarikatskog centra.

Prisutnim se ovom prilikom prigodno obratio izaslanik reisul-uleme muftija Remzija-ef. Pitić.

“Naši šehidi su, u trenutku svoje smrti, dobili život, oni su se uzdignuli. Ne smijemo sebi dopustiti da kažemo da su šehidi izgubili život, da su pali, obaveza je da to definišemo na pravi način. Ne postoji ni jedno živo biće kome dušu uzima Gospodar, osim šehidu, svima ostalim uzima melek smrti”, kazao je muftija Pitić.

Poručio je kako „Bošnjaci znaju ko su, šta su, gdje su i s kim su“.

“Hoću da vas ohrabrim. Mi nemamo šta izgubiti. Također, podsjetit ću vas da je samo Srebrenica dala 8.372 šehida, a oni će se na Sudnjem danu zauzimati za druge. Mi imamo kredit kod njih, da se zauzmu za nas, da nas uvedu u dženet”, istaknuo je muftija Pitić.

Muftija je pozvao prisutne da ne sjede po strani i drugima govore šta bi trebalo uraditi, nego da budu svjesni obaveze rada na sebi i popravljanja sebe.

“Ne zaboravite, mi imamo tri svetinje: Bog, Poslanik i Bosna i Hercegovina. Moramo se boriti, biti strpljivi i uporni, te se zalagati za principe”, poručio je, između ostalog izaslanik reisul-uleme, muftija Pitić.

Organizatori programa Šehidske dove su Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepa, i prema njihovim riječima ova dova je amanet prema šehidima.

“Upravo na ovom ne tako velikom prostoru, nadljudskim naporima je branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina. Stoga, mi na ovom mjestu odajemo počast šehidima Žepe i okoline, ali i svim šehidima Bosne i Hercegovine”, naglasio je glavni imam MIZ Žepa Elvedin-ef. Selimović, koji je na kraju programa i proučio šehidsku dovu.

Vijeće muftija Islamske zajednice u fetvi o genocidu na Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenica i Žepa Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Author

admin