Muftija Kudić – 20. juli simbol stradanja Bošnjaka Krajine, ali i cijele BiH


shadow

Neophodno je još više raditi na memorizaciji prošlosti i izgradnji kulture sjećanja, to je najsigurnija brana da se zločini ne ponove – izjavio je za Agenciju MINA muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 30. godišnjice zločina i dženazu se privode kraju.

Muftija Kudić je podsjetio da su zločini koji su se desili početkom ljeta 1992. godine u svim gradovima i općinama doline rijeke Sane, bili uvertira za sve zločine koji će se dešavati u Bosanskoj Krajini.

„Da je međunarodna javnost u tom vremenu na vrijeme reagirala i prepoznala zločinačku namjeru, vjerovatno se ne bi desio ni genocid u Srebrenici, što jasno pokazuje da zločin koji se na vrijeme na spriječi postaje veći i brutalniji. Često ponavljamo jednu važnu rečenicu: Zločin u Prijedoru je preteča genocida u Srebrenici. Da je se taj zločin prevenirao ili sankcionisao na vrijeme, siguran sam da bi genocid u Srebrenici bio dosta slabijeg obima, a možda se ne bi ni desio. U stvari, Prijedor je Srebrenica 1992. godine“, naglasio je muftija Kudić.

On je naglasio da Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kroz različite aktivnosti nastoji podsjećati i pamtiti najstrašnije zločine koji su se desili.

„Uloga Islamske zajednice u memorizaciji je veoma važna, a u nekim momentima i presudna. Cilj svih aktivnosti usmjeren je na podsjećanje prije svih nas samih, ali i drugih, te da se kaže potpuna istina o svemu što se desilo i upozori da mnogi nisu kažnjeni za počinjeni zločin“, kazao je muftija.

Podsjetio je i da je Vijeće muftija IZ, na osnovu zahtjeva Bihaćkog muftijstva 17. marta 2019. godine, usvojilo protokol dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

„Svake godine 20. jula se organizira kolektivna dženaza i program s različitim sadržajima, koji imaju za cilj afirmaciju kulture sjećanja. Taj datum treba da ostane simbol stradanja Bošnjaka Bosanske Krajine, ali i cijele BiH. Ovo je značaj IZ u kontekstu konkretnog doprinosa kulturi sjećanja, ali i doprinos IZ u održivom povratku, u procesu brige o povratnicima, o šehidskim porodicama, o šehidskim mezarjima, o raznim vjerskim obredima i dovama za šehide. Možemo slobodno reći da je presudan doprinos IZ za sjećanje na šehide, ali i na život porodica šehida i Bošnjaka na području cijelog manjeg entiteta“, poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Koliko god je važno da se sjećamo i animiramo domaću i stranu javnost o svim strašnim zločinima, moramo uvijek misliti i o budućnosti, istaknuo je muftija.

„Kao što su svi šehidi u povijesti islama bili primjer i usmjerenje generacijama koje su dolazile, tako i mi ne smijemo biti zatvoreni u prošlost. Moramo mlade generacije učiti da se borba za istinu isplati i na tome ne smijemo posustati“, naglasio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Author

admin