Bosanskohercegovačke hadžije otišle na Minu


shadow

Preko stotinu bosanskohercegovačkih hadžija otišlo je kasno sinoć na Minu gdje će boraviti osmi dan mjeseca zul-hidžea, koji se još naziva jevmu-tervija, odnosno, dan pripreme za odlazak na Arefat, javlja Agencija MINA. 

Rukovodstvo Ureda za hadž i umru Islamske zajednice jutros je potvrdilo da su se naše hadžije smjestile u svoj šator, a tokom dana će na ovom mjestu činiti ibadete, zikr i dove, nakon čega će se pridružiti ostalim hadžijama na Arefatu.

Rukovodstvo je prethodno obišlo šatore bosanskohercegovačkih hadžija na Arefatu i Mini. Istakli su da šatori ispunjavaju sve uvjete za lagodan boravak naših hadžija na tim svetim mjestima.

Bosanskohercegovačke hadžije će na Mini boraviti tri dana, ukupno pet dana sa ostalim obredima.

„Mi sada idemo na Minu i to je sunnet. Ostat ćemo nekoliko dana nakon Arefata, a onda se vraćamo u naš hotel. Sve u svemu, usluga, vodiči, organizacija su na jako lijepom nivou“, izjavio je pred polazak na Minu hadžija Mersad Inajetović.

Elvir Čamdžić kazao je kako će tokom ovih dana doviti za domovinu, roditelje, prijatelje, djecu.

„Odlučili smo da idemo na Minu da malo osjetimo put kojim je išao Allahov poslanik Muhamed, s.a.v.s. On je boravio na Mini, na Arefatu, na Muzdelifi, pa opet na Mini, bacao kamenčiće, vraćao se na tavaf i sa’j. I mi želimo da to osjetimo i da slijedimo njegov put“, izjavio je on.

Ostale hadžije su ostale u hotelu i večeras će poslije jacija-namaza u grupama krenuti ka Arefatu.

Mina, poznata i pod nazivom Naselje šatora, je dolina nedaleko od Meke. Udaljena je oko pet km istočno od ovog svetog grada, na putu od centra Meke do brda Arefata. Prostire se na površini od oko 20 km2.

Mina je mjesto gdje hodočasnici bacaju kamenčiće na Veliko, Srednje i Malo džemre, simbolizirajući gađanje šejtana.

Inače, na Mini se nalazi oko 100.000 klimatizovanih šatora u koje se može smjestiti 3 miliona hodočasnika. Šatori su veličine 64 m2, klimatizirani, obloženi teflonom kao zaštitom od sunca i požara, sa svom opremom, a na raspolaganju imaju kuhinje, kupaonice i druge sadržaje raspoređene na ovom prostoru.

Author

admin