Hadžić: Sve spremno za odlazak na Arefat


shadow

Bosanskohercegovačke hadžije se pripremaju za odlazak na Arefat u četvrtak navečer, dok će grupa, koja ide prvo na Minu, već večeras krenuti ka ovom mjestu.

Dževad Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovinu potvrdio je za Agenciju MINA da su sve hadžije pred odlazak na Arefat dobro i zdravo.

„Imamo određene male poteškoće, lakše prehlade, ali sve je, hvala Bogu sanirano, tako da nemamo većih zdravstvenih problema“, kazao je Hadžić.

Večeras će 120 naših hadžija oko ponoći otići na Minu.

„Hadžije će na Mini provesti noć, a sutra u večernjim satima će sa ostalim hadžijama prebaciti se na Arefat“, najavio je on.
Sutra navečer planiran je prijevoz svih naših hadžija iz hotela na Arefat, što je i glavni obred hadža.

„Sinoć smo obišli Arefat i Muzdelifu i uvjerili se u dobro stanje šatora. Šatori su klimatizirani i spremni za hadžije. Mislim da nikada stanje na Arefatu nije bilo bolje, tako da očekujemo lagodan i lijep boravak naših hadžija na Arefatu“, naglasio je šef Ureda za hadž i umru.

Ferzija Užičanin je prezadovoljna ovogodišnjom organizacijom hadža.

„Lijepo nam je bilo u putu. U hotelu nam je lijepo. Hrana je idealna. Nemamo se na šta žaliti. Vođe su nam isto dobre. Brinu o nama. Imamo lijepe sastanke i edukaciju“, naglasila je.  

Mirsada Hasić iz Gradačca je također podijelila svoje impresije.

„Ovo je divan osjećaj koji svako treba doživjeti. Vjerovatno je neko dovio za danas. Evo i mi u ovim mubarek danima dovimo za svoje najmilije i za svoju domovinu i da naši najmiliji dođu ovdje i osjete radost srca u Meki i Medini“, istaknula je ona.

Sadija Avdić je, također, emotivno doživjela svoje hodočašće.

„Ovo treba svako da doživi. Dovim svaki dan za sve svoje, dovim za domovinu i hvala Allahu što nas je pozvao na ovo najljepše mjesto na dunjaluku“, kazala je ona.

Author

admin