Aktivnosti bh. hadžija teku prema planu


shadow

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini nastavlja planirane aktivnosti u svetom gradu Meki.
Naše hadžije su smještene u Hotelu “La Meridien”, u kojem je njih postavljen improvizirani mesdžid kako bi što više hadžija moglo obavljati namaze u džematu. Hadžije koje tokom dana ne uspiju klanjati namaz u Haremi-šerifu to mogu uraditi u samom hotelu.

Osim namaza, u ovom mesdžidu se svakodnevno prije ili poslije jacija-namaza održavaju predavanja.

Sinoć je predavanje održao dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

On je u ovom predavanju hadžijama govorio o različitim spletkama kojima šejtan želi nauditi ljudima, te je upozorio hadžije da budu oprezne tokom dana hadža kako ih šejtan ne bi ponukao na grijeh kojim bi pokvarili svoj hadž.

Nakon jacija-namaza uposlenici Ministarstva za umru i hadž Kraljevine Saudijske Arabije su našim hadžijama oboljelim od dijabetesa podijelili aparate za mjerenje šećera, čime je realiziran dogovor kojeg je sa saudijskim vlastima postigao Ured za hadž i umru IZ u BiH.

Implementacijom ovog dogovora, hadžijama su dodatno olakšani odlazak na Arefat i drugi obredi hadža.

Author

admin