Hadžić u programu Radija BIR – Hadžije su dobro i zdravo, pripremaju se za obavljanje hadža


shadow

Hadžije su, hvala Bogu, dobro i zdravo, s tim da ima sporadičnih slučajeva viroznih oboljenja, što je i uobičajeno s obzirom na naglu promjenu klime, ali i razliku u temperaturama u zatvorenim prostorijama i vani – kazao je šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad-ef. Hadžić gostujući u jutarnjem programu Radija BIR, kojeg je vodila i uređivala novinarka Amina Kahriman.

Dodao je da je profesionalni ljekarski tim na raspolaganju hadžijama 24 sata dnevno i da oni uspijevaju u vrlo kratkom vremenskom roku riješiti ove zdravstvene probleme naših hadžija.

Prema njegovim riječima, sve dosadašnje planirane aktivnosti su provedene u skladu sa predviđenom dinamikom.

„Naravno da se u organizacionom dijelu svakodnevno susrećemo s problemima, ali smo ih za sada smo uspjeli riješiti veoma brzo i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Organizacija hadža je težak i zahtjevan posao. Svakodnevno na terenu imamo različite promjene i prilagođavanja postojećem stanju, a sve s ciljem što boljeg zbrinjavanja hadžija i olakšavanja njihovog boravka u svetim gradovima“, kazao je Hadžić.

Šef Ureda za hadž i umru je dodao da se vodiči zajedno sa hadžijama trenutno pripremaju za obavljanje hadža.

„U petak je Dan Arefata. To je, svakako, jedan od najzahtjevnijih dijelova našeg hodočašća. Dok su bile u Medini, hadžije su imale poprilično relaksiran plan. Po dolasku u Mekku, on se malo intenzivirao, ali s Danom Arefata počinju glavni obredi i tokom tri dana oni će intenzivno trajati“, pojasnio je Hadžić.

Author

admin