Mekka: Prvi sastanak rukovodstva Ureda za hadž i umru i vodiča



Nakon što su bosanskohercegovačke hadžije doputovale iz Medine, sinoć je, prvi put u Mekki, održan sastanak rukovodstva Ureda za hadž i umru i vodiča na ovogodišnjem hadžu, na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima sa kojima se hadžije suočavaju u ovom svetom gradu.

Nakon dolaska iz Medine u Mekku javili su se neki novi problemi koje je rukovodstvo zajedno sa vodičima uspjelo riješiti u veoma kratkom roku.

Na zahtjev hadžija, s upravom hotela riješeno je pitanje satnice večere u hotelskom restoranu, jer nije bila baš najbolje usklađena s planovima hadžija da akšam i jaciju namaz obavljaju u Haremi-šerifu.

Također, riješeni su i problemi oko dostave pitke vode u sobe hadžija, te pružanja usluga pranja i peglanja odjeće.

„S obzirom na to da su sobe klimatizirane i poprilično hladne dok je vani 42 stepena Celzijusa, neke od hadžija osjećaju blaže poteškoće u grlu i sinusima. Ali, ambulanta stacionirana u hotelu, nudi uslugu profesionalnih ljekara, tako da je većina viroza sanirana vrlo brzo“, saopćeno je tokom sastanka.

Između ostalog, dogovoreno je da se sljedećih dana vodiči malo odmore kako bi mogli ponuditi svoj maksimum tokom dana hadža, ali je istaknuto da u svakom trenutku, ako to bude potrebno, budu podrška hadžijama u svojoj grupi.

Author

admin