Reisul-hudžadž – Mi smo predstavnici naših porodica i našeg narodaDrugog dana boravka u Medini našim hadžijama su se obratili Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru na ovogodišnjem hadžu i Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok je centralni govor održao reisul-hudžadž i zamjenik reisu-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Na početku programa ašere je proučio Senad-ef. Kobilica, nakon čega se prisutnima obratio efendija Čamdžić.

“Pred nama je još nekoliko dana boravka u Medini. O tome ćete biti vrlo jasno i precizno informisani, kao i o svim radnjama koje trebamo obaviti. Svaku noć ćemo u ova doba imati sastanke sa našim vodičima, kako bi dogovarali i rješavali eventualne probleme“, kazao je Čamdžić.

Potom se prisutnima obratio Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru, posebno zahvalivši na saradnji i strpljivosti hadžija na ovom putovanju.

„Velika mi je čast što ovdje, u ovoj prostoriji iz koje vidimo džamiju Poslanika, s.a.v.s., dogovaramo aktivnosti koje ćemo realizirati dok smo ovdje u Medini. Ovako ćemo nastaviti i kada se preselimo u Mekku“, kazao je Hadžić.

Istakao je da će biti uložen maksimalan trud da sve predviđene aktivnosti i u Medini i Mekki budu obavljene po rasporedu, te poručio hadžijama da će im vodiči biti na raspolaganju u svako doba dana ili noći.

“Došli smo da obavimo hadž mebrur i zajedničkim snagama u tome ćemo i uspjeti, ako Bog da”, kazao je Hadžić.

Našim hadžijama se potom obratio reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je hadžijama prenio selame reisul-uleme Huseina-ef. Kavazovića.

„Prenosim selame uz lijepe želje i dove Allahu dž.š. da ovo putovanje protekne u najboljem redu, da obavimo sve propise hadža onako kako treba i da se vratimo, ako Bog da, zdravi i sa obavljenim hadžom, koji se u islamskoj tradiciji naziva hadž mebrur, od Allaha, dž.š., primljen hadž. Nagrada za takav hadž, kao što je i obećano, je džennet. Pa molim dragog Allaha, dž.š., da tako i bude, ako Bog da“, kazao je ef. Ljevaković.

Pozvao je hadžije da maksimalno iskoriste vrijeme na ovom svetom mjestu, te zahvalio Uredu za hadž i umru na osiguranom, veoma kvalitetnom smještaju uz sami harem džamije Božijeg poslanika, s.a.v.s.

“Mi smo ovdje predstavnici naših porodica i našeg naroda. Prenosimo njihove selame Božijem poslaniku, a.s. Pokažimo se ovdje u najboljem svjetlu pred Uzvišenim Gospodarom, pokažimo da smo plemenit narod, da smo narod koji razumije trenutak i prostor u kojem živi”, kazao je dr. Ljevaković.

Na kraju je Izet-ef. Čamdžić obradovao hadžije viješću da je našim hadžijama odobren ulazak u Revdu i da će u nekoliko grupa posjetiti mjesto za koje je poslanik Muhammed, s.a.v.s., rekao da je jedna od džennetskih bašči.

Sinoć je održan i prvi službeni sastanak vodiča naših hadžija u Medini, kojeg je vodio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru na ovogodišnjem hadžu.

Tokom sastanka razgovaralo se o zapaženim poteškoćama i prijedlozima za njihovo rješavanje, od uvođenja dežurstva u restoranima, pa do organiziranja i utvrđivanja spiskova za posjetu Revdi.

Istaknuto je da su dosadašnje aktivnosti protekle bez većih problema, osim problema s kašnjenjem aviona na koji se nije moglo uticati.

Potvrđena je spremnost i angažiranost svih uključenih u organizaciju hadža na rješavanju eventualnih problema, kako bi se našim hadžijama osigurali svi potrebni uslovi da njihov boravak u svetim mjestima bude ugodan i da što lakše obave potrebne hadžske obrede.

Author

admin