Džamija Hasan Kjafije Pruščaka – Održano predavanje i tradicionalni mevlud


shadow

U haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka večeras je u okviru „512. dana Ajvatovice“ održan vjerski program i predavanje, čiji su učesnici bili dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, hor imama Medžlisa Sarajevo i Tarikatski centar Bosne i Hercegovine.

Uvodne riječi uputio je Amir-ef. Čavak, glavni imam MIZ Donji Vakuf, koji je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine vjernici okupljaju u čuvenoj Pruščakovoj džamiji, nakon čega je hor MIZ Sarajevo izveo kolaž prigodnih ilahija i mevludski program.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima glavni sarajevski imam dr. Velić kazao je kako je večerašnje okupljanje želja i nastojanje da se približimo Uzvišenom Stvoritelju kroz ibadete i zikr.

„Možemo slobodno kazati da je sve to naša zajednička dova, a o tome večeras valja posebno i govoriti. Duboko je ukorijenjeno učenje dova u tradiciji bosanskih muslimana, ali i duboko je poštivanje dove koja se uči na svakoj lokaciji naše domovine koju posjetimo. Naši ljudi su znali da je u dovi velika snaga i da je ona posebna zaštita, a naša ulema je stotinama godina govorila o važnosti njenog stalnog učenja i prakticiranja u svakoj sferi vjerničkog života“, kaže dr. Velić.

Njegova večerašnja poruka jeste važnost zajedničkog nastojanja da dovimo Uzvišenom kako bi bio na pomoći našem narodu.
„Sa ovog mjesta molimo Ga da čuva našu djecu i generacije koje dolaze, da sačuvamo čistu našu tradiciju, vrijednosti koje živimo stotinama godina i da nam podari mudrosti i zajedništva jer nam je to danas najpotrebnije“, poručio je ef. Velić.

Podsjetio je da se u Sarajevu stotinama godina iskazivalo poštivanje prema Pruscu, prema tradiciji islama na ovom prostoru.

„Iskazuje se i poštovanje prema ulemi ovog prostora, stoga su čestiti vjernici iz Sarajeva i drugih dijelova domovine došli na ovaj program, jer se to tako stotinama godina prakticira u našoj tradiciji“, ukazao je dr. Velić.

Jedna od njegovih poruka bila je i da muslimani u našoj domovini moraju uvijek biti budni.

„Ne smijemo praviti saveze sa onima koji ne žive naše vrijednosti, a mi znamo da su te naše vrijednosti propisane izvorima naše vjere i zasnovane su na našoj tradiciji“, kazao je glavni sarajevski imam.

Poručio je da vjernici moraju praviti prijateljstva, pomoći onima kojima je to potrebno, čuvati vjeru i oslanjati se na dovu Uzvišenom.

Nakon njegovog obraćanja proučen je tradicionalni zikr i klanjan jacija-namaz.

Sutra ujutro će na platou Handan-agine džamije biti prozvani konjanici i bajraktari, nakon čega polaze prema stijeni Ajvaz-dede gdje će biti proučena dova.

Centralni program bit će održan na platou Ajvatovice od 11.00 sati, a učestvuju Turski vojni orkestar „Mehter“,Mustafa Isaković, Ibrahim Bilčević i Mensura Bajraktarević.

Učenjem Ajvatovičke dove na i klanjanjem podne-namaza na Platou bit će završen centralni program „512. dana Ajvatovice“.

Author

admin