Donji Vakuf – Predstavljen projekat “Pod nebom vedre vjere” i sedam izdanja Medžlisa Jajce


shadow

U okviru vjersko-kulturne manifestacije “512. dani Ajvatovice” večeras je u Centru za kulturu, informisanje i sport u Donjem Vakufu predstavljen naučnoistraživački projekat s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Publici u Donjem Vakufu, nakon prikazivanja promotivnog videa, projekat su predstavili Ismet Veladžić kao menadžer projekta, Ekrem Tucaković, voditelj redakcijskog savjeta i Amra Madžarević, članica kustoskog tima.

Menadžer projekta Ismet Veladžić istakao da je Islamska zajednica za ovaj projekat sačinila vrlo reprezentativan tim, što govori o njegovom značaju.

„Mislim da je svima jasno zašto je potreban ovaj projekat, prije svega nama, jer mi, nažalost, ne znamo dovoljno o našim vrijednostima. U vrijeme pojačane islamofobije, predrasuda i stereotipije koje su izražene, bilo je neophodno da mi konačno progovorimo o sebi i pokažemo svoje pravo svjetlo, vedro lice, kako to i naziv projekta sugerira – kazao je Veladžić.

Amra Madžarević je naglasila da u 30 godina rada u oblasti muzeologije nikada nije radila složeniji i značajniji poduhvat, te da to za nju predstavlja kolosalan projekat.

„Naš krajnji cilj je da napravimo izložbu, a poslije i otvarimo muzej. Kompletan projekat je podijeljen na 23 sekcije, što dodatno govori o njegovoj ozbiljnosti. Već sada imamo na stotine eksponata, obilazimo institucije, prisutni smo na terenu pa je stoga u planu da obiđemo cijelu domovinu i Sandžak, kako bismo sakupili što više materijala i dokaza“, kazala je Madžarević.

Ekrem Tucaković je kazao da ovaj projekat reflektuje važnost sopstvenog predstavljanja, te da će kroz njegovu realizaciju biti predstavljeno svo dobro našeg naroda, domovine, domovinskih zemalja i Sandžaka.

„O životu predaka na našim prostorima svjedoči ono što je ostalo, nematerijalna i materijalna baština. Kada pratimo historijske tokove vremena, vidimo da postoji priča o gradilačkim i rušilačkim civilizacijama, jedni su bili barbari, a drugi graditelji. I danas, u zapadnim društvima možemo vidjeti kako se postavlja pitanje na koji su način muslimani uopće doprinijeli tehničko-tehnološkom napretku savremenog doba“, kazao je Tucaković.

Ovom prilikom podsjetio je i na stalno pitanje: Čija je Bosna?

„Bosna pripada onima koji je grade, koji u nju ulažu svu svoju kreativnost i resurse, a naša izložba će pokazati kako je islam religija koja gradi od samih početaka, koja je inspirisala i ljude Bosne da unutar islama iskažu svoje najveće intelektualne kapacitete. Zašto vedrina, upravo stoga što su ljudi ovdje živjeli islam, kroz svoja djela iskazivali tu vedrinu, snagu, inspiraciju vlastitog duha“, objasnio je Tucaković.

Iste večeri promovisana su i izdanja Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, gdje su promotori bili dr. Nermin Šušić, predsjednik MIZ Travnik i Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Riječ je o izdanjima “Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajca 1992-1995“, „Kraljevski grad po sultanima“, “101 prisjećanje”, “Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo”, “Zločin nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova”, “Vakufi na području Jajca”, “Legenda o Esmi sultaniji” i “Zapisi o ljudima i džematima MIZ Jajce”.

„Istraživanje prošlosti i historijskih ličnosti pomaže nam u razumijevanju procesa sadašnjosti i određivanju našeg kretanja u budućnosti“, kazao je efendija Hadžić. Dodao je da se Medžlis Jajce stavio na raspolaganje da bi se realizirao projekat izdavanja spomenutih djela, u kojima su tretirane stvari o kojima niko ranije nije pisao.

„Zajedničko za sve ove izvore je činjenica kako su na njima radili imami putem vrijednih terenskih istraživanja“, kazao je Hadžić.
Dr. Nermin Šušić je kazao kako je projekat izdavaštva izazovan, ali istovremeno je od izuzetne važnosti i višedimenzionalno je značajan.

„Medžlis Jajce nije teritorijalno i demografski velik, ali je ovim segmentom javnog angažmana na polju izdavaštva uradio veliki iskorak i za sve nas na području Muftijstva, ali i šire postao uzorom i paradigmom kako se sa skromnim kapacitetima može uraditi generacijski vrijedno svjedočenje“, kaže dr. Šušić.

Ocijenio je da dosadašnjim rezultatima Medžlis Jajce opravdao emanet društvene, historijske, kulturne i duhovne angažiranosti.
Program je završen prikazivanjem spota povodom snimanja dokumentarnog filma o Esmi sultaniji.

Author

admin