Akcija kurbani – Doprinos održivom povratku BošanjakaIslamska zajednica u Bosni i Hercegovini još od 2014. godine na inicijativu i po odluci reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića organizuje akciju otkupa kurbana od povratnika.

U posljednjih sedam godina ovaj projekat velika je pomoć Bošnjacima koji su se nakon rata vratili na svoja porušena i spaljena ognjišta u manji bosanskohercegovačkom entitet, što se vidi i iz činjenice da je samo na području Podrinja Islamska zajednica otkupila kurbane od povratničke populacije u ukupnom iznosu od 13.143.500,00 KM.

„Zadnjih sedam godina, na prostoru Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, otkupljeno je 26.000 kurbana, a to je otprilike nešto oko 8.500.000 KM. To je džemat, to je snaga, to je strategija, to je opredjeljenje, i hvala Bogu da je tako“, izjavio je Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica.

Zahvaljujući ovom projektu mnoge porodice osigurale su svoju egzistenciju, što je doprinijelo održivom životu Bošnjaka.

„Sve ovo pokazuje koliko Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vodio brigu o povratnicima. Na primjeru ovog projekta je jasno da je moguće unaprijediti život Bošnjaka na prostorima RS-a“, kazao je Peštalić.

Koliko Bosne i Hercegovine ima manjem bosanskohercegovačkom entitetu, toliko je ima u suštini, naglasio je Peštalić, dodavši da je jako važno da se na primjeru projekata Rijaseta Islamske zajednice vidi da je moguće i da se može unaprijediti život Bošnjaka na tim prostorima.

Od novca za kurbane, koji je uplaćen na račun Islamske zajednice u BiH, otkupljuju se kurbani od domaćih uzgajivača, primarno od povratnika kojima je stočarstvo glavni izvor prihoda.

„Islamska zajednica kurbane prvo kupuje u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči, Gacku, Prnjavoru i drugim povratničkim područjima, a meso kurbana se prvenstveno i dijeli povratničkoj populaciji, te različitim socijalnim kategorijama tokom cijele godine. Kurbansko meso se skladišti, zamrzava i prerađuje, te dijeli posredstvom Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice“, izjavio Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane u Islamskoj zajednici.

Osim povratnika, meso koristi i više od 70 pravnih subjekata, od narodnih kuhinja, studentskih domova do obdaništa i centara za liječenje.

Author

admin