Medrese i gimnazije Islamske zajednice u prve razrede primaju 800 učenika


shadow

Srednje obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u narednoj školskoj godini primit će oko 800 učenika u prve razrede, a upis traje od 1. do 18. juna 2022. godine.

Medrese i gimnazije Islamske zajednice slove za najuspješnije škole, čiji se učenici nakon završetka obrazovanja upisuju na fakultete na najprestižnijim univerzitetima u našoj zemlji i svijetu.

Pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese mr. Fuad Imširović pojasnio je za Agenciju MINA da je medresa škola čiji je nastavni plan i program najbliži gimnazijskom nastavnom planu i programu u smislu izučavanja istih predmeta jezičkog, prirodno-matematičkog, društvenog i multidisciplinarnog područja.

„Dodatna prednost medrese jeste što nudi i vjerski odgoj i obrazovanje tokom školovanja, čime se segment odgoja i obrazovanja dodatno zaokružuje i omogućava učenicima kvalitetniji i kompletniji razvoj. Takav spoj omogućava učenicima nastavak fakultetskog školovanja na bilo kojem fakultetu“, kazao je Imširović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u potpunosti podržava rad svih svojih obrazovnih institucija, u moralnom, ali i u finansijskom smislu, izdvajajući dio sredstava iz Fonda Bejtul-mal za sufinansiranje troškova boravka učenika u internatima i studentskim domovima ili njihovo stipendiranje.

Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci u potpunosti se finansira iz Fonda Bejtul-mal, što, osim finansiranja nastavnog kadra, podrazumijeva i besplatan boravak učenika u internatu ove najmlađe bosanskohercegovačke medrese.

Uz organiziranje i finansiranje procesa mektepske pouke, Islamska zajednica na ovaj način upotpunjuje svoju odgojno-obrazovnu misiju.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, Behram-begova medresa u Tuzli, Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku, Karađoz-begova medresa u Mostaru, Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru, Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu raspolažu s vrlo educiranim kadrovima i savremenom didaktičkom i drugom nastavnom opremom.

Ove škole su već godinama lideri u svojim sredinama po ostvarenim rezultatima, pa tako, na primjer, osvajaju prva mjesta na kantonalnim i državnim takmičenjima iz fizike, matematike, biologije, historije, geografije, informatike, bosanskog i stranih jezika.
Uz to, predstavnici pojedinih škola su učestvovali i ostvarili značajne rezultate na brojnim međunarodnim takmičenjima.
Učenici medresa i gimnazija Islamske zajednice, također, ostvarivali su i vrlo zapažene rezultate na sportskim nadmetanjima u zemlji i svijetu.

Posebni dragulji ovih škola su njihovi hafizi, koji, uz uspješno izvršavanje svih školskih obaveza, na pamet nauče Kur’an, knjigu od više od 600 stranica.

Author

admin