Mostar – Svečanom akademijom Karađoz-begova medresa ispratila 54 matruranta 377. generacije



Posljednjom prozivkom na svečanoj akademiji Karađoz-begova medresa je danas ispratila je još jednu, u nizu uspješnih generacija svojih maturanata.

Prozivku 377. generacije maturanata izvršili su njihove razredne starješine Meadin Mrndžić, mr. Lejla Mušić i mr. Suad Mujakić.
Generacija broji 54 učenika koji dolaze iz skoro svih gradova u Bosni i Hercegovini.  Veliki broj njih školovanje je završio odličnim uspjehom, a ostvarili su i niz zapaženih rezultata na različitim poljima obrazovanja.

„Sretni smo i zadovoljni da širem društvu i ovako možemo prezentirati rezultate koje su postigli naši maturanti“, istakao je direktor Medrese hfz. Aid-ef. Tulek.

Zavidan uspjeh ove generacije, kako to naglašava razrednica Mušić, ogleda se i u tome što su profesori na vrijeme prepoznali odgojno-obrazovne izazove savremenog vremena.

„ Kroz njihov tok sazrijevanja srasli smo jedni s drugima. Prema njima smo se odnosili i kao odgajatelji i kao roditelji i zato smo danas prepuni emocija i ponosa“, kazala je Mušić.

Kao i sve prethodne generacije i ova je obogatila svoje znanje koje će koristiti u životu, ali i obogatila svoju duhovnost što će im pomoći da lakše prevazilaze probleme s kojima su budu suočavali.

„Nadamo se da smo u posljednje četiri godine usadili vrijednosti koje će im biti od pomoći da lakše savladavaju sve probleme“, naglasio je jedna od njihovih razrednika Suad Mujakić.

S ponosom da su njegovi učenici na najljepši način u protekle četiri godine predstavljali Medresu na raznim takmičenjima, razrednik IVa Meadin Mrndžić kaže da bi generacija možda bila i bolja da ih nije u tome usporila pandemija korona virusa.
„S ovom generacijom nije ostalo puno toga što smo namjeravali realizirati, zato što su oni bili zaista dobra i kreativna generacija“, ocijenio je profesor Mrndžić.

Posebno su na svečanoj akademiji bili radosni Jusuf Mičijević i Sara Sarajlić koje menadžment škole proglasio učenicima generacije. Jusuf je ponosan na sebe što je tokom četiri godine imao priliku učiti o ljudskim vrijednostima i ponašanju koje treba imati svaki vjernik.

„Iz priča mojih kolega i prijatelja shvatio sam da je ovo jedno divno iskustvo u kojem smo stekli doživotne prijatelje. Dosta smo se uspjeli osamostaliti i naučili smo da ako ima jedan da imaju i ostali, tako da je to jedna divna priča“, kazao je Jusuf.

I Sara je spoznala da ju je Medresa oblikovala kao osobu koja će biti spremna da se dalje nosi sa izazovima i poteškoćama života.
„U Medresi smo stekli novu porodicu. Svima bih preporučila da svoju djecu upisuju u ovu školu zato što se u našim medresama baštine istinske vrijednosti naše tradicije i kulture. U njima će pronaći odgovore na sva životna pitanja i ono što je najvažnije, steći će obrazovanje koje će biti vrijednosno za sav njihov trud i rad“, istakla je Sara.

Ovu generaciju maturanata krasi visok stepen odgoja i edeba jer se radi o izuzetnoj generaciji.

„Po mom skromnom mišljenju to je najveći naš zajednički uspjeh. Generacija je za moto izabrala kur’anski ajet o dobrim djelima i iskrenosti porodice Ibrahima a.s. i ja im poručujem da budu čvrste vjere, da budu iskreni i da grade i čuvaju svoju domovinu kao što je to radio Ibrahim a.s. Ako to ispune oni će ispuniti svoju misiju“, poručio je direktor Tulek.

Ovogodišnja akademija samo je jedan od manifestacionih oblika predstavljanja uloge i značaja Medrese u Hercegovini koja je, prema riječima mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, važan društveni činilac Mostara i šire regije.

„Naši maturanti su svjesni da su na početku puta, dobili su dobre temelje, njih čekaju još veći, duži i ozbiljniji putevi. Ja od njih očekujem da vrate dug našoj Zajednici, džematima i medžlisima. Vaše mjesto u našim džematima od ogromnog je značaja, jer je naše Muftijstvo razuđeno i prostor sa brojnim izazovima i zato vas molim da vaša uloga bude uloga doprinosa narodu, zemlji koji su vas iznjedrili i dali vam snagu. Budite svjesni važnosti i vrijednosti vremena, blagodati i resursa kojima nas je Dragi Bog počastio“, poručio je muftija.

Uz prigodne čestitke i iskrene želje za nastavak uspješnog obrazovanja, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Huisein ef. Kavazovića, maturantima, njihovim roditeljima obratio se direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH prof.dr. Dževad Hodžić.

„Ovo je važan dan, ne samo za Karađoz-begovu medresu, Mostar, Islamsku zajednicu, već i za naš narod i bosanskohercegovačko društvo u cjelini“, ocijenio je Hodžić.

U porukama maturantima akcentirao je od kolikog je značaja da uvijek budu svjesni i ponosni da su svršenici jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u BiH, što slijede veliku tradiciju islamskog obrazovanja utemeljenu na Božanskoj objavi čije su prve riječi poziv nauke.

„Kraj ove etape školovanja znači d ste zapravo na samom početku. Za ove četiri godine stekli ste pretpostavke za dalje školovanje na prestižnim fakultetima. Kada uspješno završite te fakultete očekujemo da ispunite dug prema domovini, narodu i našoj Islamskoj zajednici“, poručio je Hodžić.

Čestitku povodom uspješnog završetka srednjoškolskog obrazovanja maturantima je uputio i resorni ministar obrazovanja u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona prof.dr. Rašid Hažović.

Tokom programa svečane akademije direktor Tulek uručio je priznanja najboljim učenicima, predstavnicima generacije Vakufnamu Vakufske direkcije za njihovu materijalnu pomoć izdvojenu za potrebe škole, te posebno priznanje porodici Ibišević, Muhamedu i Zumri, čijih je pet kćeri završilo Medresu u Mostaru.

Author

admin