Otvorena deseta jubilarna manifestacija Dani vakufaDeseta jubilarna manifestacija „Dani vakufa“ otvorena je danas svečanim programom koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

„Vakuf je u samim temeljima Bosne, ali i u biću bosanskog čovjeka. Vakufe nije dovoljno samo osnovati, o njima se treba brinuti i voditi računa o svrsi radi koje su osnovani“, izjavio je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine Husein-ef. Kavazović na otvaranju manifestacije.

Istakao je da Islamska zajednica još uvijek ima velikih problema kada je riječ o vakufskoj imovini.

„Naše aktuelne vlasti još nisu donijele zakon o restituciji, o vraćanju vakufske imovine onima kojima je oduzeta, uzurpirana ili oteta. Libe se, nećkaju i odugovlače, a u nekim slučajevima čak i same posežu za tom imovinom. Kao Islamska zajednica vodimo stalnu borbu na tom planu. Dužni smo učiniti sve što možemo da se vakufi vrate i stave u funkciju onog za šta su namijenjeni“, naglasio je reisul-ulema.

Poručio je kako očekuje da briga o vakufima u narednom periodu bude još veća, da će vakufska dobra biti uključena i privedena svojoj svrsi i da će njihovi prinosi koristiti ljudima.

„U trenutnim okolnostima u kojima velikom dijelu svijeta prijeti glad, a nama nestašica ili nedostupnost hrane, vakufske parcele mogu odigrati jednu od krucijalnih uloga. Time se trebamo pozabaviti odmah“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović kazao je da se posebna uloga Vakufske direkcije ogleda u pravnoj borbi za povrat nacionalizirane i vakufske imovine koju su po brojnim drugim osnovama oduzeli društveno-politički sistemi vlasti u proteklim vremenima.

Prisutnim zvanicama direktor Zajimović predstavio je brojne aktivnosti Vakufske direkcije koje je realizirala i koje su u toku, ističući značaj saradnje sa ostalim institucijama Islamske zajednice, ali i međunarodnim partnerima.

„Sve ove aktivnosti su dokaz da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora, ali da ona, bez obzira na okolnosti, ni danas ne zaostaje za tom praksom“, kazao je Zajimović.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Aydin Cem Aslanbay kazao je kako Generalna direkcija u Bosni i Hercegovini aktivno učestvuje na „obnavljanju vakufskog blaga“.

„Mi nastojimo ispuniti naše dužnosti koje su ostavljene u amanet od naših predaka kroz dokumente o vakufu. Vakufska kultura ima za cilj dobročinstvo prema ljudima i nastojimo je  njegovati na pravi način“, naglasio je Aslanbay.

Naveo je da je u saradnju Generalne direkcije vakufa i Vakufske direkcije Islamske zajednice do sada obnovljeno 11 objekata, a da su na šest objekata radovi u toku.

„Vjerujemo da će saradnja biti nastavljena i da će biti jednako uspješna kao i do sad. Radosni smo što smo pomogli završetak Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice, te što ćemo u okviru ove manifestacije otvoriti i druge objekte“, kazao je Aslanbay.
Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanosti dodijelio je i plakete najistaknutijim vakifima u Bosni i Hercegovini za 2019., 2020. i 2021. godinu.

Na prijedlog Muftijstva travničkog za najistaknutijeg vakifa za 2019. godinu kandidirana je i izabrana porodica Orman iz Busovače, u čije ime su plaketu primili Senad i Nijaz Orman.

Na prijedlog Muftijstva sarajevskog za najistaknutijeg vakifa za 2020. godinu kandidiran je i izabran gospodin Mesud Hrbat iz Sarajeva, a za najistaknutijeg vakifa u 2021. godini izabran je Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja, na prijedlog Muftijstva banjalučkog i Muftijstva zeničkog.

Reisul-ulema je ovom prilikom uručio i posebne zahvalnice predstavnicima Generalne direkcije Vakufa Republike Turske, Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i Fondacije Diyanet.

U okviru današnje svečanosti prikazana je i prezentacija o saradnji institucija Islamske zajednice i turskih institucija u realizaciji brojnih vakufskih projekata, koje su za ove svrhe do sada donirali i uvakufili stotine miliona maraka.

Nakon programa, otvorena je izložba „O očuvanju autentičnosti bosanskih džamija“.

U okviru manifestacije “Dani vakufa” u subotu 28. maja bit će upriličeno i svečano otvorenje Upravne zgrade Rijaseta Islamske na Kovačima, uz prisustvo visokih zvanica Islamske zajednice, državnih zvaničnika, te vakifa iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

U okviru manifestacije “Dani vakufa“ u Fojnici i Kiseljaku bit će otvoreni vakufski objekti “Medresa” i “Divanhana”, te otvoreni islamski centri u Kaknju, Mostaru i Zavidovićima. U Čeliću je ovom povodom planirano postavljanje kamen-temeljca za izgradnju islamskog centra u džematu Donji Humci.

Također, bit će održani i drugi sadržaji, kao što su promocije knjiga i izložbe, te naučno-stručni skup “Pravna sudbina mukata-vakufa”.

Author

admin