Održana akademija Gazi Isa-begove medrese


shadow

U Kulturnom centru u Novom Pazaru sinoć je upriličena Svečana akademija 510. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg za svršenike odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu..

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić, izaslanik reisul-uleme Seid Eminovuć, muftije, narodni poslanici i drugi gosti i zvaničnici.

Ovom prilikom prisutnim su se obratili, između ostalih, direktor Medrese Adnan-ef. Dupljak, kao i izaslanik reisul-uleme Seid Eminović.

Muftija Dudić je poručio da je ovo još jedan veliki dan za Zajednicu, radostan trenutak za sve, posebno za roditelje maturanata i maturantica.

„S današnjim danom oni u safu s ostalim medresama promovirani su u diplomce, okončavši školovanje u najelitnijoj školi“, naglasio je muftija Dudić.

Pozvao je maturante da u teškim vremenima s mnogo izazova i iskušenja, budu uspravni i dostojanstveni, pozivajući na dobro a odvraćajući od zla.

„Misija je da gradite, a ne da rušite, da volite, a ne da mrzite i budete prepoznatljivi kroz naučeno u Medresi. Ponos ste svih, Zajednice, roditelja. Gdje god bili i šta god studirali, jeste da o Medresi uvijek govorite u superlativu. Vi ste naš ponos“, poručio je muftija Dudić.

Učenicima generacije proglašeni su Dina Izeti i Emin Zukorlić.

Medresa Gazi Isa-beg reaktivirala je svoj rad 17. septembra 1990. godine, a 1996. godine počela je sa radom i ženska medresa u Novom Pazaru.

Danas ova obrazovna institucija Islamske zajednice funkcioniše u svom novom kontinuitetu, po savremenim standardima i principima obrazovnih ustanova internatskog tipa.

Author

admin