Održana sjednica Sabora Islamske zajednice



Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem Safeta Softića, održao svoju sedmu redovnu sjednicu, na kojoj su raspisani izbori u IZ.

Predsjednik Sabora Softić naveo je da je 2022. godina izborna u Islamskoj zajednici i da mandat ovog saziva Sabora traje do 31. decembra ove godine. U skladu sa Ustavom Islamske zajednice i pravilima izbornog procesa, Sabor ima obavezu da šest mjeseci ranije raspiše izbore u IZ.

„ Mi smo to danas učinili svojom odlukom. Imenovali smo Izbornu komisiju, utvrdili smo prečišćeni tekst Izbornih pravila. Također, raspravljali smo i o Pravilniku o pravilima rada Ustavnog suda IZ i o ovom pitanju smo imali sadržaju diskusiju. Na današnjoj sjednici uvtrdili smo i Pravilnik o muraseli“, kazao je Softić.

Predsjednik Softić današnju sjednicu ocijenio je uspješnom, te naglasio kako je Sabor postigao zavidan stepen jedinstva oko značajnih pitanja.

„Usvojili smo Izvještaj o radu organa IZ, uključujući i finansijske izvještaje koji su vezani za 2021. godinu. Uz kvalitetnu i sadržajnu raspravu usvojili smo novi Poslovnik o radu Sabora IZ, koji će, nadamo se, budućem sazivu olakšati djelovanje i riješiti određene nedostatke“, naveo je Softić.

Sabornicima se obratio i resiul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, te je, između ostalog, u svom govoru poručio da Bosna i Hercegovina mora prevazići nakaradnu političku filozofiju etničkih podjela.

„Bošnjaci, muslimani, članovi Islamske zajednice uključeni u politički život Bosne i Hercegovine ovu zadaću treba da razumijevaju kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Pojasnio je da obaveza svakog muslimana, a posebno onih koji su na odgovornim pozicijama, da stvara uslove za opći ambijent u kojem će svi građani BiH živjeti u slobodi i demokratiji, uz puno poštivanje ljudskih, nacionalnih i vjerskih prava.
Sjednica je završena pitanjima i inicijativama sabornika.

Author

admin