Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina ispratila 82. generaciju maturanata i 27. generaciju maturantica


shadow

Svečanom akademijom Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina danas je ispratila 82. generaciju maturanata i 27. generaciju maturantica ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Čestitke reisu-l-uleme prenio je njegov izaslanik muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus, koji je istakao važnost odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice za Bošnjake i njihovu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

„Dragi maturanti i maturantice, vi ste danas na razmeđu i ne biste bili to što jeste da niste imali ovakve profesore, da niste prošli kroz ovaj program i da ne pripadate ukupnom identitetu kojeg razvijamo i gajimo kroz naš obrazovni sistem Islamske zajednice“, kazao je muftija Grabus.

Muftija je ovom prilikom ocijenio da su se učenici bosanskohercegovačkih medresa pokazali kao kredibilni i referentni kao studenti.

“Mi smo svi ovdje zajedno u obavezi da vratimo dostojanstvo našem narodu i da se suprotstavimo zlu svake vrste, a posebno onom zlu koji nam oduzima dostojanstvo. Protiv takvog zla moramo biti glasniji i odlučniji. Cijeli vaš budući život ćete biti promatrani kao oni koji su završili medresu, a vi morate biti uzdignuta čela, potpuno svjesni da ste završili najbolji program obrazovanja koji se nudi u našoj domovini“, istaknuo je muftija Grabus.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić poručio je učenicima da i dalje drže Kur’an u svojim rukama, da ga uče i da ga i dalje promišljaju i iz njega crpe svoje životne vrijednosti.

“Gdje god da krenete ponesite sa sobom Kur’an. Do sada ste mnoge stvari morali učiti, a od sada vas molim da i dalje učite, sami, zbog sebe i u ime Allaha Uzvišenog to činite. Od svršenika medrese očekujemo da budu najbolji reprezent škole koju su upravo završili. Ako budete učili Kur’an, znajte da će vam on biti najbolja vodilja, utjeha i najbolji prijatelj” – poručio je muftija Kudić.
Osvrnuo se i na rad Medrese, zahvalio profesorima na predanom radu, te čestitao učenicima i njihovim roditeljima na ovom blagoslovljenom i sretnom trenutku.

“Ponovno aktiviranje medrese u Cazinu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću su dva najznačajnija projekta Islamske zajednice u Krajini u posljednjih nekoliko desetljeća. Uz poznatu krajišku hrabrost i odlučnost da se odbrani domovina Bosna i Hercegovina, Krajišnici su krenuli putem obrazovanja, nauke i odgoja. Vi možete otići gdje god vas sudbina odvede, ali vaša obaveza prema školi koju ste završili, prema narodu kojem pripadate i prema zemlji u kojoj vadite rodni list je trajna” – zaključio je muftija Kudić.

Direktor Medrese prof. Zuhdija Handanović zahvalio je reisul-ulemi, muftiji, vakifima, stipenditorima učenika i svima koji su doprinijeli da Medresa u Cazinu u punom kapacitetu izvršava svoju misiju prema vjeri, narodu i domovini.

“Dragi učenici, sigurni smo da ćete uspješno nositi emanet vjere i znanja kojeg ste stekli u svojoj medresi. Nije nam drago što nas napuštate, ali smo ponosni da uspješno i s ponosom završavate svoje četverogodišnje školovanje u ovoj školi. Nemojte nikada zaboraviti zalaganje, trud i ulaganje u vas od strane vaših roditelja, našeg naroda i naše Islamske zajednice. Čuvajte ugled i čast svoje medrese koju ste završili, svoje Islamske zajednice koja je brinula o vama, svoga naroda koji je uložio mnogo u ovu medresu i posebno čuvajte ugled naše jedine vjere“, naglasio je direktor Handanović.

Za učenika i učenicu generacije proglašeni su Haris Veladžić i Sumeja Mujakić.

Author

admin