Roman o Gazi Turali-begu: Doprinos borbi protiv uzurpacije njegovog vakufa


shadow

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u okviru programa obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, a u jeku borbe protiv uzurpacije njegove ostavštine, izdat će roman o ovom plemenitom vakifu i vizionaru.

Dogovor o početku istraživanja koja imaju za cilj osiguranje potrebnog historijskog materijala radi pisanja ovog romana o jednom od najvećih vakifa u Bosni i Hercegovini i nejvećem na području Tuzle, postignut je sa književnikom Fajkom Kadrićem.

Priprema za pisanje romana o Gazi Turali-begu, o čijem životu nema na raspolaganju mnogo podataka, odvijati će se u nekoliko faza.

S obzirom na to da postoji ograničen broj informacija o njegovom životu, istraživanje o ovom velikanu iziskivat će stanovito vrijeme i veliku predanost.

„Roman o Gazi Turali-begu će biti važan iskorak na polju institucionalnih nastojanja da se pomen o vakifima čuva, a osnovni cilj je da se i na ovaj način ukaže na značaj Gazi Turali-begova i njegovog vakufa kroz protekla stoljeća, ali i za našu generaciju koja ga obnavlja i vraća mu značaj koji mu realno pripada“ , saopćili su iz MIZ Tuzla.

Rješenjem iz 1946. godine od Turali-begova vakufa iz Tuzle bez ikakve odštete oduzete su nekretnine (zemljište) u ukupnom iznosu od 780.660 m2. Na udaru države bile su i druge nekretnine, posebno zgrade i drugi brojni građevinski objekti. Od svih vakufa u Tuzli do 1959. godine je oduzeta 61 zgrada, a sve su bile izgrađene na gradskom građevinskom zemljištu u površini od 19.654 m2. Do sada je jedino vraćena zgrada vakufa Ahmed-bega Zaimovića kod Jalske džamije 

Pravna borba za povrat ovih vakufa traje i danas, a posljednji predmet se odnosi na zemljište u centru Tuzle. U ovom predmetu je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku kojom se poništava nagodba između Grada Tuzle i Tuzla-Remonta kojom je otuđen vakuf Gazi Turali-begove džamije.

Podsjećamo da je Islamska zajednica pozvala Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje.

Author

admin