Dani vakufa 2022 u osam gradova BiH, bit će svečano otvorena i Upravna zgrada Rijaseta


shadow

SARAJEVO, 6. MAJ 2022. (MINA) – Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 27. maja do 5. juna 2022. godine organizira 10. jubilarnu manifestaciju „Dani vakufa u BiH”.

Sadržaji ovogodišnje manifestacije, koja se održava nakon dvije godine prolongiranja zbog pandemije korona virusa, bit će održani u Sarajevu, Kiseljaku, Fojnici, Brčkom, Kaknju, Mostaru, Zavidovićima i Čeliću.

Manifestacija će zvanično biti otvorena posebnim programom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u petak, 27. maja, kada će u svim džamijama u zemlji i dijaspori biti održana i hutba posvećena vakufima: „Vakuf – kruna dobročinstva i temelj zajednice“.

Dan kasnije, u subotu, 28. maja 2022. godine, bit će svečano otvorena i novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ u Fojnici i Kiseljaku bit će otvoreni vakufski objekti „Medresa“ i „Divanhana“, te otvoreni islamski centri u Kaknju, Mostaru i Zavidovićima. U Čeliću je ovom povodom planirano postavljanje kamen-temeljca za izgradnju islamskog centra u džematu Donji Humci.

Također, najavljeno je održavanje i drugih sadržaja, kao što su pormocije knjiga, izložbe i održavanje naučno-stručnog skupa „Pravna sudbina mukata-vakufa“.

Author

admin