Muftija Hasanović – Vjera i njeni postulati važni su u društvu


shadow

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu, jutros su klanjali bajram-namaz i počeli obilježavanje Ramazanskog bajrama, radujući se jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.

„Ako budemo post doživjeli u punini i zadržali vrijednosti koje on u nama jača poput ustrajnosti, suzdržanosti, odlučnosti, mi nećemo imati ni upola problema koje imamo sad. Opet, do nas je i prilika je tu, samo je treba uzeti odazivajući se Božjem pozivu“, kazao je u bajramskom intervjuu za Preporod.info predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija zagrebački akademik Aziz Hasanović.

Hasanović je govorio o Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, o važnosti vjere i njenih postulata.

Komentarišući činjenicu da politike koje su dovele do agresije i genocida u našoj zemlji još uvijek imaju svoje glasne zagovornike, muftija Hasanović je naglasio kako niti ko drugi može određivati sudbinu do Bog, niti ko na nju može utjecati do mi sami, ali da je za to potrebna istinska i jaka vjera.

„Mišljenja sam da smo se previše u jednoj varijanti odmaknuli od onoga što predstavlja kada i kader, odnosno šesti imanski šart i pripisali veći značaj dušmanima za vlastito stanje, dok smo u drugoj varijanti isti taj šesti imanski šart koristili ili koristimo kao opravdanje za nedjelovanje, i uglavnom tu talasamo između dvije krajnosti“, ocijenio je muftija Hasanović.

Kako je kazao, jedino što se ne može i ne smije oprostiti je pljačka, kriminal, korupcija i sve ostale pošasti vjerom zabranjene.
„Dokle god se, kao Bošnjaci, ne odreknemo toga, dokle god ne odlučimo sami dati doprinos ne sudjelujući u tome, prozivajući i prokazujući takve, mi, ne samo da nećemo ići naprijed nego, ćemo krv šehida iznevjeriti koju su dali za našu slobodu i mogućnost da uopće danas o ovim pitanjima razgovaramo“, kazao je muftija.

Poručio je da su vjera i njeni postulati važni, i u Zajednici i u društvu, te da kad to shvatimo i počnemo iskreno prema tome i postupati, za Bosnu i Bošnjake „nema zime“.

„Ako Bog da, onda će i ljubav i zajedništvo doći do izražaja među nama, jer je naše vjerovanje upravo uslovljeno međusobnom ljubavlju. Pozitivno u svemu ovome što nam za tu odluku ne treba niko i ničije odobrenje, nego mi sami. Znači, do nas je. Kako veli Božji poslanik: Pođi od sebe“, istaknuo je muftija Hasanović.

Muftija Hasanović se osvrnuo i na činjenicu da su Bošnjaci nerijetko nazivani vjerskom skupinom, kazavši da svaki oblik negiranja drugog proizlazi iz straha za sebe samoga i iz sumnje u vlastiti identitet.

„Ta nesigurnost koja se krije iza lažiranja historijskih činjenica koje su mahom u zadnjem stoljeću ili skrivane ili spaljivane, a svi koji bi mogli nešto istinito kazati ili mijenjati ubijani proizvodi strah od istine. Također, to govori o jednoj krajnjoj neciviliziranosti, nedostatku kućnog odgoja, kulture, pa u konačnici i nepridržavanja postulata vjere kojoj pripadate“, naglasio je muftija Hasanović.
Bošnjaci kao narod ne bi smjeli dozvoliti da nekom objašnjavaju šta jesu ili nisu, kazao je muftija Hasanović, nego trebaju zajednički graditi nacionalnu svijest gledajući sebe.

„Manje treba voditi računa kako drugi smatraju da jesmo ili bismo trebali biti, jer to je nebitno, budući da se te pojedine pita, nas ne bi ni bilo, a nije da nisu genocidom pokušali. Do nas je“, istaknuo je.

Između ostalog, dodao je, Bog svaki dan ljude poziva na oprost i pruža mogućnost zarade nagrade.

„Mi moramo sami svoj kantar nanovo izbaždariti, ali onako iskreno i od sebe krenuti, sa osmijehom ususret bratu i sestri ići i pokušati svoje mahane otklanjati. Želim da nam kraj ramazana bude ovjera zaslužene Božije milosti, oprosta i oslobođenja od džehennemske vatre, a da idući Bajram dočekamo još bolji radeći na sebi i čuvajući svoju vjeru i državu, jer bez i jednog od ovoga dvoga nema ni Bošnjaka“, poručio je muftija Hasanović u bajramskom intervjuu za Preporod.info.

Author

admin