Muftija Fazlović – Bedr-dokaz i trijumf istine


shadow

Druge godine po Hidžri (624. godine po Isau, a.s) na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u povijesti.

„Post je propisan sa ciljem da ljude odgoji u bogobojaznosti – takvaluku. Plod takvaluka je furkan – moć rasuđivanja o istini i pravom putu. Dan bitke na Bedru je jevmu-l-furkan, dan potpunog trijumfa istine nad neistinom. Uspjeh na Bedru je ostvaren tek kada su muslimani svojom strpljivošću i bogobojaznošću, zaslužili izravnu, vidljivu i potpunu Allahovu pomoć“, izjavio je za Agenciju MINA muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je govorio o bici na Bedru u kojoj se potpuno i definitivno naporima i borbom muslimana, uz neposrednu Allahovu pomoć, razlučila istina islamske vjere od višestoljetnih naslaga tmine i zablude.

„Dan bitke na Bedru Kur’an naziva jevmu-l-furkan, određujući ga danom velike odluke. Pojam furkan je na ostalim mjestima u Kur’ani-kerimu mahom upotrebljavan da označi sam Kur’an i druge ranije objavljene knjige. Furkanom se u Kur’anu samo još naziva sposobnost vjernika, čije je srce ispunjeno bogobojaznošću (et-takva), da prepozna istinu i odijeli je od neistine. Dakle, u cjelokupnoj povijesti misije Muhammeda, a.s, i njegovih sljedbenika, jedino se uspjeh i pobjeda na Bedru oslovljava pojmom furkan“, naglasio je muftija Fazlović.

Dodao je da je pobjeda istine i čas odluke (jevmu-l-furkan) na Bedru došao kao rezultat potpune svijesti o Stvoritelju svjetova i pomoći koja samo od Njega stiže te dovodi do uspjeha i sigurnog izlaza iz najtegobnijeg stanja u kakvom su bili vjernici na Bedru.
Muftija Fazlović je podsjetio na mudžize, natprirodna djela, kojima su u teškim momentima potpomognuti muslimani na Bedru.
„Allah Uzvišeni je u pomoć borcima na Bedru poslao veliki broj meleka. Druga nadnaravnost koju je Svemogući Bog pokazao na Bedru je privid mušrika da je muslimana dvaput više od stvarnog broja. Treća dobrota muslimanima na Bedru, od Allaha data, jeste san u trenucima iščekivanja, neposredno pred borbu koji je u njihova srca smiraj ulio. Još jedna mu’džiza, kao blagodat Božija, bilo je spuštanje kiše samo na onoj strani na kojoj su bili muslimani“, rekao je muftija Fazlović.

Muftija je istakao da je Allah ove mudžize dao s ciljem da oraspoloži vjernike i u njihova srca smirenje unese, te da ih na Bedru odgoji do potpunog uvjerenja da pomoć i pobjeda dolaze samo od Allaha.

„Iskustvo Božijega Poslanika i muslimana sa Bedra prvi je i najjasniji dokaz da će zajednica muslimana u Medini opstati i da će Svjetlo islama obasjavati Pravi put ljudskom rodu do Sudnjeg dana“, naglasio je muftija tuzlanski.

Muftija Fazlović je, govorivši o tome na koji je način mudrost koja se ogleda u bici na Bedru važna muslimanima u Bosni i Hercegovini danas, istaknuo da je prvi uvjet pobjede neprestano sjećanje na Allaha Uzvišenog i svijest o Njegovoj moći, a da se uz ovu pretpostavku, od vjernika zahtijeva zajedništvo, budnost i spremnost da se čuvaju vlastite vrijednosti.

„Tu stazu trasirali su muslimani na Bedru. Na tom putu su svojoj Vjeri i Domovini bile predane ranije generacije Bošnjaka. Tako će, ako Bog da, postupati čuvari zemlje Bosne i Hercegovine i u budućnosti. Odvažno i mudro će bdjeti nad njezinim granicama, osiguravajući mir i slobodu za sve ljude“, poručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Author

admin