Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević – Budimo dio rješenja, a ne problema



Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Višegrad i njegovi džemati su uvijek širom otvoreni za sve dobronamjerne osobe i razgovore o svim problemima koje povratnici imaju u ovom gradu, ali u današnjim uslovima je potpuno bespotrebno dodatno usložnjavati trenutnu situaciju – izjavio je za Agenciju MINA predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević.

Na ovaj način on je prokomentirao najavu pojedinih grupa da će sutra doći u Višegrad na džuma-namaz, navodno u znak podrške tamošnjim povratnicima koji se ponovo suočavaju s okupljanjem pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom gradu najavljenog za nedjelju, 13. marta.

„Mi se s ovim borimo već skoro dvije decenije, a ne samo ovog 13. marta. Imamo probleme tokom cijele godine, a ne samo ove sedmice, sutra ili ovog vikenda. Istinski pozivamo sve dobronamjerne da budu dio rješenja, a ne problema. Isto tako, činimo sve da nadležne državne institucije rade svoj posao. Smatramo da zarad okolnosti u kojima trenutno živimo u Višegradu, zemlji, regiji pa i svijetu, nije mudro oponašati one koje kritikujemo proteklih 20 godina“, kazao je Memišević.

On je pozvao političke centre moći da osude, reagiraju i poduzmu sve moguće aktivnosti da se četnička ikonografija skloni s višegradskih ulica i da se prestane sa sistematskim provociranjem bošnjačkih povratnika.

Također ocjenjuje da svi dobronamjerni podršku povratnicima trebaju pružati u kontinuitetu, jer, kako je naveo, „džuma nije samo sutra, nego se u Višegradu ona organizirano obavlja već 20 godina nakon rata“.

„Voljeli bismo da na ulicama Višegrada sutra i u danima vikenda ne vidimo okupljanja bilo kakvih destabilizirajućih faktora i da, recimo, na našim ulicama vidimo pripadnike EUFOR-a, jer to predstavlja snažnu poruku svima njima“, kazao je Memišević.

Author

admin