OSCE pokazao interes za slučaj otuđenja Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli


shadow

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obratila se na više adresa međunarodnih i domaćih institucija prezentirajući problem zaštite imovine Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

Iz Islamske zajednice su ranije pozvali Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu Vakufa Gazi Turali-begove džamije te da shodno sudskim nalazima poduzme odgovarajuće pravne radnje. Samo zemljište Vakufa Gazi Turali-begove džamije, iako je kao nacionalizirano bilo pod zabranom prometovanja, 2015. je prometovano i od tad traje pravna borba sa ciljem dokazivanja pravne ništavnosti nagodbe koju je Grad Tuzla sklopio i kojim je zemljište prometovano sadašnjem posjedniku.
Osim obraćanja svim nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini i domaćim institucijama, iz Islamske zajednice BiH navode kako su o konkretnom slučaju upoznali i relevantne međunarodne institucije.

„U odgovoru koji je Islamska zajednica zaprimila od OSCE-a navodi se kako je ova međunarodna organizacija pratila i prati sam slučaj vezan za Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli te kako podstiču tijela vlasti na svim nivoima da omoguće puno poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na imovinu. Također, iz OSCE-a navode kako podupiru rješavanje pitanja restitucije kroz usvajanje, izmjene i dopune relevantnih zakona pri čemu napominju da su svjesni kako ovo nije problem jedne vjerske zajednice.

azumijevajući ozbiljnost ovog pitanja OSCE pruža podršku tijelima vlasti u pronalaženju rješenja kojim bi se regulisalo ovo pitanje na pravičan i nediskriminatoran način. Napominjući da mandat OSCE-a nije pružanje pravne pomoći niti intervenisanje u postupku pred nadležnim domaćim institucijama, iz OSCE-a su naveli kako će nastaviti pratiti konkretni predmet vezan za vakuf Turali-begove džamije uz poziv da se nastavimo koristiti svim pravnim lijekovima koje omogućavaju domaći i međunarodni pravni mehanizmi“, navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Interes koji domaće i međunarodne institucije poklanjaju ovom predmetu, navode iz Islamske zajednice, ukazuje na potrebu sistematičnijeg rješavanja pitanja nacionalizovane imovine.

„Štiteći vakuf štitimo opće dobro, jer je vakuf imovina koja tome služila vijekovima, a Vakuf Gazi Turali-begove džamije je okosnica razvoja Tuzle u proteklim stoljećima. Gazi Turali-begov vakuf svoju misiju općedruštvenog korištenja nastavlja i danas pa se iz sredstava ovog vakufa, između ostalog, i danas stipendiraju učenici i studenti. Pozivamo sve relevantne institucije na poštivanje osnovnih pravnih normi i zaštitu osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na imovinu“, stoji na kraju saopćenja.

Author

admin