Reagiranje reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića na sporne izjave premijera Viktora Orbana



Mađarski premijer Viktor Orban jučer je održao konferenciju za novinare u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”. Na ovu skandaloznu izjavu reagirao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović kazavši:

Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu. Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani.

Ukoliko ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina.

Zato s pravom očekujemo od premijera Orbana da nam objasni šta je to tačno mislio s jednom ovakvom izjavom koja je unijela nemir među pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i svijeta.

Negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere. Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati, a ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život.

Na kraju, Bošnjaci i Mađari, kao i svi drugi evropski narodi, imaju burnu historiju. Mi pamtimo nasrtaje mađarskih kraljeva na srednjovjekovnu Bosansku državu, kao i ulogu Bošnjaka i drugih naroda Balkana u osmanskim osvajanjima Mađarske. Isto tako pamtimo kolonijalnu politiku Austro-Ugarske prema Bosni, kao i mnogo toga dobrog što smo kroz tu historiju zajedno stvarali, od zajedničkih elemenata naše srednjoevropske kulture do mezara Bošnjaka koji su i sada širom Mađarske da svjedoče o vremenu kada smo bili zajedno u istim rovovima.

To je historija koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i ugodnim periodima, a na nama je kao odgovornim ljudima da vidimo kakvu Evropu želimo ostaviti svojim potomcima. Nadam se da to nije Evropa u kojoj će bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih i to samo zato što ispovijeda vjeru u samo Jednog Boga i što sebe naziva muslimanima.

Bio sam uvjeren, nakon moje dobronamjerne i iskrene posjete premijeru Orbanu 2016. i razgovora koje smo imali, da je vrijeme ovakvih šovinističkih izjava iza nas. Utoliko je moje razočarenje veće, ali nadam se da ove izjave i politike neće trajno narušiti naše prijateljske odnose s dobrim narodom Mađarske.

Author

admin