Reisu-l-ulemu posjetio premijer Republike Hrvatske


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je danas u sjedištu Rijaseta Islamske zajednice premijera Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića i njegovu delegaciju koju su sačinjavali ministar finansija Zdravko Marić, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Sastanku su, pored reisu-l-uleme, prisustvovali još i predsjednik Sabora Islamske zajednice gospodin Safet Softić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački dr. Aziz Hasanović i šef Kancelarije reisu-l-uleme gospopdin Rifat Fetić.

Nakon dobrodošlice premijeru Plenkoviću i njegovoj delegaciji, reisu-l-ulema se zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini uopće, a posebno u ovo vrijeme političke krize.

Reisu-l-ulema je napomenuo značajnu ulogu Islamske zajednice i muftije Hasanovića u gradnji dobrih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

Premijer Plenković se zahvalio muftiji Hasanoviću na onome šta Islamska zajednica u Hrvatskoj čini i obećao je nastavak dobre saradnje i pomoći koju država pruža Mešihatu u Zagrebu.

Učesnici sastanka saglasni su da se odnosi dvije države kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata moraju dalje unapređivati.

Author

admin