Medžlis Žepče uručio 44 stipendije vrijedne 31.000 KM


shadow

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče danas je uručio 44 stipendije iz Fonda za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata s područja ovog medžlisa.

Na svečanosti 23. dodjele stipendija u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču uručeno je 31.000 KM.

Dodjeli stipendija prisustvovali su muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić, članovi i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Žepče Edin Šišić, te većina imama ovog medžlisa.

Muftija Dizdarević je današnju svečanost dodjele stipendija srednjoškolcima i studentima ocijenio kao izraz opredjeljenja Islamske zajednice da doprinosi tamo gdje je najpotrebnije, pored svoje osnovne misije, komuniciranja vjere islama.

„Današnja svečanost svjedoči opredjeljenje IZ da studentima i učenicima olakša njihovo školovanje i tako pokaže da vrednujemo znanje, trud i rad naših učenika i učenica, te da umrežavanjem onih koji žele da pomognu s onima kojima je pomoć potrebna doprinosimo kvalitetu života u društvu“, rekao je muftija.

Učenicima i studentima je poručio da vrednovanje pojedinca zavisi isključivo od njegovog truda, te izrazio želju da se stipendisti Zajednici zahvale svojim trudom i lijepim ponašanjem. Preporučio im je da uvijek biraju teži put, jer “veliki ljudi su veliki jer su birali teži način, jer nas teži put više unapređuje”.

Fond za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata pri Medžlisu Žepče djeluje od 1999. godine, a tokom 22 godine iz ovog fonda stipendiran je 721 učenik i student, sa ukupnih 395.489,00 KM. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa, uspješno stipendira 478 srednjoškolaca i 243 studenta. Stipendije se dodjeljuju prema Pravilniku za stipendiranje učenika i studenata.

Danas uručenim stipendijama ukupan broj korisnika fonda porastao je na 765 a iznos investiran u znanje na 426.000 KM.
Glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić je naglasio da se sredstva za ovaj fond prikupljaju najvećim dijelom putem sergija u žepačkim džematima, svakog drugog petka u mjesecu, a dijelom i putem donacija pojedinaca i ustanova.

„Medžlis Islamske zajednice Žepče stipendira učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije tokom cijelog svog školovanja, tako da je njih 60 posto stipendirano u kontinuitetu od srednje škole a potom i na fakultetu“, kaže Gračić.

Podsjetio je da je 1999. godine, kada je Fond osnovan, stipendirano 7 učenika i 7 studenata.

„Ove godine su stipendije dodijeljene za 19 studenata i 25 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćivane kroz četiri rate, a godišnja studentska stipendija iznosi 900 KM dok srednjoškolska iznosi 400KM“, naveo je glavni imam Džafer-ef. Gračić.

Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju, dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija” za studente sa najboljim prosjekom ocjena. Ove godine je uručena studentici Salihi Delić sa prosjekom ocjena 9.42.

„Primati stipendiju za jednog studenta znači finansijsku sigurnost i podršku. Ona je dodatni motiv da se uči više i predanije, pogotovo ako se radi o stipendijama za nadarene učenike i studente. Nažalost, još uvijek imamo potrebu i za onim manje veselim kategorijama stipendija, za studente slabijeg imovinskog stanja“, kaže studentica Saliha Delić.

Napomenula je da je jako važno nastaviti sa tradicijom stipendiranja, jer se pažnja studenata “dijeli na stotinu dijelova, brigu o školarinama, članarinama, smještaju, literature, troškovima kopiranja i sl.”

„Ova stipendija našu pažnju sabire i fokusira na najvažnije, na učenje i kur’ansko ‘Ikre’. Dodatni momenat ove stipendije je da pojačava naš alarm za moralno djelovanje i moralnu odgovornost – istakla je vrijedna studentica te napomenula da vjeruje da će jednog dana i današnji primaoci biti oni koji sjede s druge strane i daju stipendije.

Author

admin