Zagreb – Reisu-l-ulema se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Banskim dvorima u Zagrebu sastao sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tokom sastanka istaknuto je pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je nakon sastanka da je razgovor sa premijerom Plenkovićem protekao dobro.

„Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi, Albanci u Hrvatskoj, mislim da je to dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo. Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju ove manjine“, kazao je novinarima reisu-l-ulema Kavazović. 
Dodao je i da je na sastanku bilo riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.

„, Dotakli smo se i razgovora oko odnosa u Bosni i Hercegovini. Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljuđen dijalog. Moram kazati i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH. Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način“, izjavio je resu-l-ulema nakon sastanka. 
Raniji susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića održan je u Sarajevu 2016. godine. I tada je naglašeno da je Islamska zajednica u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Također, tada je iskazano i očekivanje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH treba da nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, g. Marko Milić, glasnogovornik Vlade, akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade  i g. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade.

Author

admin