Održano finale XXIII mektebskog takmičenjaFinale dvadeset trećeg takmičenja polaznika mektebske pouke održano je jučer na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, kada su se mladi predstavnici muftijstava takmičili u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja na FIN-u saopšteni su rezultati takmičenja i dodijeljena su priznanja i novčane nagrade za učešće svim učesnicima i njihovim mualimima i mualimama. Posebne diplome i novčane nagrade pobjednicima, odnosno osvajačima prva tri mjesta po kategorijama, kao i njihovim muallimima, dodijeljene su na svečanosti održanoj nakon ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Izaslanik reisu-l-uleme na svečanosti bio je njegov zamjenik dr. Enes-ef. Ljevaković koji je rekao da su svi učesnici, kao i njihovi mualimi i mualime, pokazali znakove iznimnog truda, uprkos vanrednim pandemijskim okolnostima u kojima su se pripremali za ovo takmičenje. Istakao je da je, pored uloženog truda, za uspjeh bio presudan i kvalitet programa po kojem su radili.

–  Naši medžlisi i džematski odbori ulažu velike napore da osiguraju kvalitetne uslove za rad mekteba. Zaista u velikoj većini naših mekteba imamo uslove jednako dobre a ponegdje i bolje nego u školama. Nakon svega toga ostaje da se uloži i pojedinačni trud, a naši mualimi pokazuju izniman kvalitet u većini pojedinačnih slučajeva – rekao je Ljevaković i dodao da je jednako tako presudan i doprinos porodica, jer “bez njihove ustrajnosti nema ustrajnosti ni kod djece, a  rezultati koje pokazuju mektebski polaznici su znak velike ustrajnosti.”

Napomenuo je da se trud uložen u mektebima i ustrajnost koja se usadi u srca i umove mektebskih polaznika prepoznaje kasnije u školama, u medresama, fakultetima, raznim mjestima na kojima kasnije rade i ukupno u njihovim životima.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović pohvalio je realizatore takmičenja te istakao da izvještaji komisija pokazuju kako su mektebski polaznici usvojili ogromno znanje, uprkos situaciji pandemije. Pohvalio je zajednički doprinos roditelja i muallima i napomenuo da je u protekloj godini prvi put primijenjen novi Nastavni program. 

 • Po prvi put na završnom ispitu u mektebima imali smo primjenu novog Nastavnog programa. Desilo se da smo u tom programu predvidjeli i mogućnost korištenja tehničkih pomagala više nego ranije, kao da smo naslutili nametnutu potrebu za učenjem na daljinu. Svakako je ključna stavka aktivnost naših džemata, mualima i mualima u mektebima. Ta sinhronizacija je jedna snaga koja je dala rezultat da preko stotinu hiljada polaznika mektebske pouke danas bude predstavljeno u trideset dvoje. Oni su primili svoje nagrade, i svi su pobjednici – istakao je Smajlović napominjući da su pobjednici  i svi ostali polaznici mekteba jer će, ako Bog da, smjelo stati pred Uzvišenog Gospodara.
 • Pored osnovnih nagrada koje je osigurao Rijaset, direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla je takmičarima koji su osvojili prva tri mjesta po kategorijama uručio nagrade koje je osigurao Fond.
  Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – II (drugi) nivo osvojili su:
 1. Šejma Imamović, Gračanica/Visoko (Muallim Samed-ef. Imamović)
 2. Džejlana Hadžić, Travnik (Muallim Ahmed-ef. Šehić)
 3. Zerina Zgrčo, Žepče (Muallim Salih-ef. Kamerić)
  Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – III nivo osvojili su:
 4. Hava Lepir, Travnik (Muallim Ahmed-ef. Šehić)
 5. Ibrahim Baraković, Visoko (Muallima Vasvija Tekešinović)
 6. Ismar Đuhera, Maglaj (Muallim Rahman-ef. Skejić)
  Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – II nivo osvojili su:
 7. Ajna Momković, Zavidovići (Muallim Emir-ef. Bečić)
 8. Afan Aščić, Travnik (Muallim Edin-ef. Memić)
 9. Sumeja Mehić, Sarajevo (Muallim hfz. Abdussamed-ef. Podojak)
  Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – III nivo osvojili su:
 10. Lejla Baturić, Gradačac (Muallim Hajrudin-ef. Baturić)
 11. Ibrahim Mujkanović, Vitez (Muallim Dženis-ef. Mulić)
 12. Zerina Zambaković, Zavidovići (Muallim Emir-ef. Bečić)
  U ekipnom poretku po muftijstvima prvo mjesto pripalo je Sarajevskom, drugo Travničkom, a treće Zeničkom muftijstvu.

Author

admin