BIR Televizija – Poruzka vjere, poruka dobra


shadow

BIR Televizija i ove godine emituje ramazanski program, kojeg gledaoci mogu pratiti svakodnevno od 15. 30 sati do sehura.
Program počinje uz hafisku mukabelu iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, nastavlja se s brojnim vjerskim, dokumentarnim i obrazovnim sadržajima, dok centralni dio programa čini iftarski program, snimljen u ambijentu Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

U okviru ovog programa, gledaoci mogu pratiti serijal duhovne poezije bosanskohercegovačkih književnika pod naslovom „Velik si, Bože“”, u interpretaciji glumca Mirze Mušije. Izbor poezije sačinio je profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi Mirzet Hamzić, a za naziv cjelokupnog serijala uzet je naslov pjesme Safvet-bega Bašagića.

Priča o vjeri, duhovnosti i moralnom uzdizanju čovjeka bila je vodilja u kreiranju ramazanskih sadržaja, te dio iftarskog programa čini i dijaloški serijal pod nazivom “Poruka vjere, poruka dobra”, koji je okupio plejadu bh. muslimanskih alima. Govoreći o odabranim temama, oni će gledaocima nastojati približiti poruku, odnosno poruke vjere i motivisati ih da ovaj mjesec iskoriste na najbolji mogući način.

-Ramazan je mjesec koji vjernike posvećene i predane ibadetu obraduje i oplemeni, a BIR Televizija je na tom putu, jedan mali dio ramazanskog mozaika i pomoć našim gledaocima kada je riječ o razumijevanju vjere – kazala je Amela Jordamović, glavna i odgovorna urednica BIR Televizije.

Ona je dodala da je program obogaćen i novim fondom duhovne muzike, urađene u vlastitoj produkciji, zanimljivim reportažnim zapisima “BIR priče” i “Putokazi”, a dio programa posvećen je i najmlađima gledaocima kroz specijalno ramazansko izdanje dječijeg programa “Pričalice”.

  • Ekipa BIR TV-a uložila je značaj trud u realizaciju ramazanskog programa. Posebno smo zadovoljni što smo u ovim okolnostima na televizijske ekrane uspjeli donijeti zanimljive priče s terena. Sarađivali smo i s ljudima van naše kuće. Scenografiju je uradila jedna od naših najpoznatijih dizajnerica Emina Hodžić-Adilović, za svijetlo je bila zadužena firma K-LIGHT, a grafička rješenja uradila je Džana Hulusić. Repertoar ilahija sačinio je naš muzički urednik Mirsad Ovčina, a ilahije su snimljene u saradnji sa Sulejmanom Muratovićem – kazala je Jordamović, zahvalivši svima na saradnji.
    Ramazanske aktivnosti u džematima, medžlisima, muftijstvima, koje su ovom svetom mjesecu posebno brojne, gledaoci će moći pratiti u „Aktuelnostima“, a poseban fokus, ove godine, stavljen je na aktivnosti bošnjačkih džemata u dijaspori.
    S obzirom na uslove pandemije, BIR Televizija će tokom ramazana, uživo, svakog petka prenositi hutbu iz Gazi Husrev- begove džamije. Također, u saradnji s BHRT-om, u večernjim terminima, petkom i subotom, uživo će se emitovati ramazanski razgovori u organizaciji Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Sarajevo, te specijalni programi koje će povodom mubarek noći organizirati Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.
    BIR Televizija je zvanični televizijski kanal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1. ramazana 1441. h.g., odnosno 24. aprila, 2020. godine. Distribucija kanala osigurana je kroz mrežu kablovskih i IPTV operatera u BiH i inostranstvu. Sadržaje ove televizije moguće je pratiti i putem web stranice tv.bir.ba, te zvaničnih profila BIR televizije na društvenim mrežama.

Author

admin