Reisu-l-ulema – Na sceni su populisti koji ugađaju masama


shadow

Podjele i populizam prijete da nam nanesu rane koje će biti teško sanirati – izjavio je reisu-l-ulema danas u Sarajevu obraćajući se učesnicima drugog dana predramazanskog savjetovanja koje se održava pod motom “Ramazanske vrijednosti – Putokaz mladima”.

Na savjetovanju kojeg organiziraju Rijaset i Uprava za vjerske poslove učestvuju direktori uprava Rijaseta, muftije, glavni imami iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dekani islamskih fakulteta, te direktori medresa i ustanova Islamske zajednice.

„Organski sklad i sloga u našem društvu se raspadaju. Populizam kojem se prepuštamo ne poštuje vrijednosti vjere, porodice, naroda i tradicije, niti mari za historijsko pamćenje našeg naroda. Ne cijene se učeni ljudi, naučnici, filozofi, ulema. Na scenu su stupili populisti koji ugađaju masama, koji im daju slanu vodu poslije koje se osjeća još veća žeđ“, ocijenio je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da se nekada u društvu vrijednosti kreirali istinski vitezovi duha, državnici, filozofi i naučnici, a da danas to čine istraživači javnog mijenja i kreatori populističkih ideja za jednokratnu upotrebu.

„Od naučnika, filozofa, umjetnika i uleme koji su nosioci istinskog duha traži se da zadovoljavaju populističke ciljeve ili će biti odbačeni kao čudaci. Oni danas na sebi osjećaju okrutne posljedice populističkih vođa i njihovih pristalica. Originalnost u misli i stvaralaštvu nikada nije bila privilegija populista. Svijet koji se pojavljuje, taj svijet populizma i vrijednosne destrukcije tražit će od nas nove žrtve i dugotrajnu duhovnu borbu da se posljedice takvog stanja saniraju“, dodao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da Islamska zajednica, umjesto populizma, mora pokazati brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj koji ga je uvijek i činio čovjekom.

„Porodica nam mora biti na prvom mjestu kao prirodno stanište čovjekovo, a potom zajednica, džemat, u kojem smo uvijek osjećali sigurnost i međusobnu solidarnost. Moramo se snažnije založiti za akumulaciju znanja na osnovu kojeg bi se moglo graditi zdravo i napredno društvo“, poručio je reisu-l-ulema, naglasivši da se mora učiniti mnogo više napora na očuvanju duhovnog okvira, vjerske tradicije i institucionalnog predstavljanja muslimana u BiH.

Najavio je i opredjeljenje Islamske zajednice na unapređenju života, zajednice i Bošnjaka u RS-u na kulturnom, edukacijskom i humanitarnom planu.

„Sarađivat ćemo sa svim predstavnicima našeg naroda na tom dijelu zemlje koji budu željeli saradnju sa nama. Pokrenućemo akciju u zemlji i dijaspori za kontinuiranu pomoć našem narodu koji trpi svaku vrstu diskriminacije i pokušaje eliminacije sa tog prostora. Svi ćemo raditi i sve učiniti da se tome suprotstavimo“, kazao je reisu-l-ulema.

On je ovom prilikom ukazao i na činjenicu da Islamska zajednica, iako skromnih mogućnosti, izdvaja velika sredstva za obrazovanje djece u medresama, fakultetima i učeničkim i studentskim domovima, u čemu značajnu ulogu imaju Bošnjaci iz dijaspore.

Podsjetio je i da Islamskoj zajednici do danas nije vraćena vakufska imovina koja je sticana stoljećima, te da ta otimačina traje više od jednog stoljeća. Podsjećajući da su Zajednica i njena imovina pod stalnim napadima, resiu-l-ulema je poručio kako svi zajedno moramo brinuti o Islamskoj zajednici, jer je „ona bila i ostala jedan od stožera našeg naroda“.

„Ramazan koji je pred nama i za kojeg se spremamo biće prilika da još jednom potvrdimo našu privrženost islamu i našoj bosanskoj tradiciji, u naučavanju i ispovijedanju naše vjere. Ovo je prilika da se podsjetimo da sile koje nasrću na našu zajednicu nisu slabe i nejake, one su veoma snažne, posvećene ciljevima borbe protiv naše zajednice i vrijednosti koju sa sobom nosimo“, istakao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Author

admin