Dan vakifa – Osigurana sredstva za završetak izgradnje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima


shadow

Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa svojim partnerima, Generalnim sekretarijatom za vakufe i Fondacijom En-Nedžat iz Kuvajta, osigurala neophodnih 1,1 milion KM za nastavak radova i završetak izgradnje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Mirsad Husaković danas su u Matuzićima ovim povodom potpisali sporazum o donaciji navedenih sredstava, čime se simbolično željelo obilježiti i Dan vakifa.

Podsjećajući da je Centar za islamsko obrazovanje izgrađen na prostoru koji je nekada bio neugledna močvara, direktor Zajimović je saopštio da se sada, kada su osigurana potrebna sredstva, može očekivati da ovaj centar bude svečano otvoren krajem ove ili početkom naredne godine.

  • U tome su nam pomogli mnogi ljudi i želim da se, u ime svih nas, zahvalim našim prijateljima u Maleziji, kuvajtskom narodu sa kuvajtskim emirom na čelu, njihovom Generalnom sekretarijatu za vakufe, a koji nam pomaže na velikom broju projekata, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli da se izgradi ovaj centar – rekao je dr. Zajimović.
    Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević je naglasio kako je ovaj projekat značajan za cijelu regiju, jer ima indirektni uticaj i na domaću ekonomiju, što je, smatra on, veoma značajno za razvoj bosanskohercegovačkog društva.
  • Ovaj centar je, hvala Allahu, pozicioniran na takvom mjestu da, bez ikakvih dilema, može biti regionalni centar za ovu općinu, Doboj Jug, ali i Doboj, Tešanj, Maglaj pa i šire. Zbog toga se želim zahvaliti svim ljudima koji su zamislili ovakav centar na ovom mjestu i svima koji su barem malo doprinijeli da izgradnja dođe do ove faze – rekao je muftija Dizdarević.
    Napomenuo je da je potrebno zahvaliti i onima koji su smetali u realizaciji ovog projekta, jer svojim negativnim djelovanjem podstiču da se ulože svi kapaciteti u poslu koji se radi.
    Ideja za izgradnju Centra za islamsko obrazovanje datira iz 2018. godine, a već 2. oktobra iste godine položen je kamen temeljac i započela je izgradnja. Za ovaj projekat 300.000 KM uvakufio je dr. Ahmed Kemal Zakari iz Malezije, dok je 400.000 prikupljeno u akciji “Postani vakif CIOM-a” kada je oko 400 donatora uvakufilo po jednu hiljadu konvertibilnih maraka tokom ramazanu 2020. godine. Sa danas potpisanim sporazumom i kuvajtskom donacijom ukupna vrijednost projekta iznosiće 1.800.000 KM.
    Planirano je da u Centru bude osnovana škola Kur’ana, islamska predškolska ustanova, obdanište, islamska multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, učionice za mekteb, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji.
  • Ovaj centar u okviru kompleksa Kuvajtske džamije je veliki infrastrukturni projekat od historijskog značaja za MIZ Doboj, kao i sve muslimane na području ovog medžlisa. Osigurat će optimalne uslove za razvoj vjerskog života u Doboj Jugu, pa i cijelom regionu. S ovim objektom Islamska zajednica u Doboju imat će reprezentativan objekat koji će biti ponos Islamske zajednice, a također i Doboj Juga – rekao je glavni imam MIZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović.
    Dodao je da im je cilj da Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima bude najbolji centar za edukaciju, uz primjenu najboljih savremenih metoda podučavanja i da svoje aktivnosti posveti boljitku Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Author

admin