Zenica – Svečano obilježen nastavak izgradnje Islamskog centraU Zenici je danas uz prigodan svečani program obilježen nastavak izgradnje Islamskog centra u okviru kompleksa Sultan Ahmet, projekta čija je realizacija započela 2008. godine.

Tada su učinjeni prvi koraci na gradnji ovog veoma značajnog projekta za Medžlis Islamske zajednice (MIZ) u Zenici, ali i građane Zenice, koji već dugi niz godina gledaju nedovršen projekat.

– Ponosni smo što nakon dugogodišnje stagnacije zbog različitih okolnosti, kako ekonomskih tako i drugih, možemo najaviti početak nastavka izgradnje ovog centra – izjavio je muftija zenički dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević.

Ocjenjujući kako je ovaj centar u okviru kompleksa Sultan Ahmetove džamije najznačajniji infrastrukturni projekat za Muftijstvo zeničko, muftija Dizdarević je podsjetio da je nastavak gradnje omogućen nakon posjete prijateljskoj Državi Kuvajt delegacije Rijaseta IZ koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

 • U delegaciji je bio i direktor Vakufske direkcije i moja malenkost i rezultat te posjete su osigurana sredstva za završetak izgradnje. Sretan sam što smo danas ozvaničili početak velikog infrastrukturnog projekta, projekta od historijskog značaja za Zenicu, za MIZ Zenica, kao i sve muslimane u Zenici – kazao je muftija Dizdarević.
  Dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme, kazao je kako će objekat koji je u izgradnji osigurati optimalne uslove za razvoj vjerskog života u Zenici.
 • Sa ovim objektom Islamska zajednica u Zenici dobiće reprezentativan objekat koji će biti ponos Islamske zajednice, a također i grada Zenice i on će sasvim sigurno na mnoge načine uljepšati ovaj dio grada – poručio je zamjenik reisu-l-uleme.
  Ovom prilikom posebno je pozvao omladinu da, kada centar bude završen, budu korisnici svih sadržaja koji će biti dostupni u prostorijama centra.
  Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović poručio je kako je ovo uspjeh cijele Islamske zajednice i svih njenih institucija i organa.
 • Vakufska direkcija, koja po prirodi stvari upravlja svim vakufima u Bosni i Hercegovini, pobrinula se da na zahtjev Zeničkog muftijstva i Medžlisa Zenica putem svojih partnera obezbjedi sredstva koja će biti dovoljna da se završi ovaj davno započeti Islamski centar – kazao je  Zajimović.
  Zamjenik ambasadora države Kuvajt Sa’d el – Hadžiri kazao je da je posebno počastvovan što prisustvuje današnjoj svečanosti.
 • Ovo je također jedan vid jačanja veze između Kuvajta i Bosne i Hercegovine, posebno kada je u pitanju Generalni sekretarijat za vakufe Države Kuvajt koji je osigurao sredstva za završetak izgradnje ovog centra – kazao je el – Hadžiri.
  Dodao je da je ovo samo jedan primjer projekta koji se realizira u saradnji dvije države i da su mnogobrojni projekti koji se realiziraju iz oblasti vakufa i društveno – kulturne sardenje pokazatelj da je odnos između ove dvije bratske i prijateljske države na visokom nivou.
  Ugovor o realizaciji sredstava za ovaj projekta potpisan je 28. decembra 2020. godine, kada je potpisan i Ugovor o izvođenju građevinsko – zanatskih radova. Islamski centar u Zenici trebao bi biti završen za godinu dana.

Author

admin