Ured za društvenu brigu pokazuje senzibilitet za najranjivije kategorije


shadow

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH realizovao je u tekućoj godini niz projekata u svrhu poboljšanja uslova i kvaliteta života različitih kategorija stanovništva. 

Tako je početkom godine učenicima i studentima uručeno 208 ugovora za stipendije iz Fonda Bejtu-l-mal u vrijednosti od 400.000,00 KM, a zbog posebne situacije koja je izazvana usljed proglašene pandemije korona virusa, Ured je osigurao i dodatnih 170 jednokratnih stipendija.

Također, Rijaset je posredstvom Ureda izdvojio 100.000,00 KM za podršku medicinskim timovima koji su iz Bosne i Hercegovine boravili u Sandžaku, da bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

 • Novčana pomoć  koja je izdvojena za nabavku zaštine opreme za tim ljekara koji je išao u Sandžak, samo je dio podrške i pomoći koju je Rijaset Islamske zajednice obezbijedio kako bi pomogao narodu i bolnicama u Sandžaku – rekao je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.
  Malanović je posebno istaknuo ovogodišnji pilot-projekat kućne njege za stare i iznemogle, usmjeren na osobe starije životne dobi koje žive same i o kojima se nema ko brinuti. 
  Ured je tokom godine obavio preko 750 posjeta na kućnu adresu i osigurao podjelu nekoliko hiljada prehrambeno-higijenskih paketa, te ogrjeva i odjevnih predmeta za ovu kategoriju stanovništva.
  Direktor Malanović je spomenuo i zajedničke aktivnosti koje su tokom ramazana uspješno realizovane putem Mreže mladih, čiji su članovi starijim osobama kupovali namirnice, plaćali račune, donosili lijekove, podijelili preko 4.000 iftara.
 • Ured za društvenu brigu organizuje i realizuje navedene aktivnosti u saradnji s muftijstvima, odnosno glavnim imamima, čime Islamska zajednica iskazuje solidarnost i ulaže dodatne napore da bi ublažila teškoće i olakšala život najranjivijih kategorija našeg društva. Uključivanje mladih u ovakve projekte ima za cilj da i oni razvijaju empatiju prema nemoćnima u našoj okolini te stiču naviku dobročinstva – izjavio je Malanović.
  Nedavno je Islamska zajednica posredstvom Ureda za društvenu brigu i Vakufske direkcije donirala i sredstva za nabavku neurofeedback aparata za Udruženje Mali svijet u Lukavcu, koje brine o razvoju djece s autizmom, a mališanima u obdaništima i domovima za nezbrinutu djecu širom BiH uručila je bajramske paketiće.
 • Islamska zajednica putem Ureda za društvenu brigu pruža ruku pomoći onim kategorijama kojima je pomoć uistinu potrebna, tako da je teško nabrojati sve one do kojih ova pomoć stiže. Poseban senzibilitet se pokazuje prema potrebama povratnika, socijalno ugroženih, učenika i studenata, bolesnih, starih, migranata, te javnih kuhinja. Posredstvom saradnika i koordinatora na terenu Ured svakodnevno ostvaruje neposredan kontakt s ljudima u stanju potrebe u svim dijelovima BiH, a u projektima nerijetko učestvuju i volonteri svih životnih dobi – naglasio je Malanović.

Author

admin