Manifestacija Dani mekteba- Afirmacija mekteba i mektebske poukeUprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini će tokom augusta i septembra ove godine realizirati manifestaciju „Dani mekteba“, u okviru koje će biti predstavljene brojne aktivnosti koje su u proteklom periodu poduzete s ciljem, između ostalog, snažnije afirmacije i promocije mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu.

U okviru programa manifestacije „Dani mekteba“ kroz stručnu, naučnu, edukativnu, kulturnu i promotivnu dimenziju biće održana promocija novih ilmihala, zatim okrugli sto i izložba o mektebu, te niz stručnih seminara s glavnim imamima i muallimima i muallimama, kao i medijska promocija mekteba i praćenje realizacije programskih sadržaja.

Cilj manifestacije je i propitivanje i osvježavanja pamćenja o mektebu i mektebskoj pouci, zatim davanje doprinosa unaprjeđenju mekteba i mektebske pouke, te kvalitetnije pripreme za početak nove mektebske godine sa svim novousvojenim elementima i sadržajima.

Uprava za vjerske poslove je u saopćenju podsjetila da je tokom proteklog perioda provela prvi dio procesa srednjoročnih promjena u mektebu i mektebskoj nastavi, a koje su podrazumijevale sagledavanje i presjek stanja mekteba i mektebske nastave, te izmjene i dopune Nastavnog plana i programa mektebske nastave, odnosno izradu novog.

Također, ove promjene su uključivale i izradu Ilmihala 1, 2 i 3 za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke, izradu video-materijala za mekteb online, izradu Pravilnika o mektebu i mektebskoj pouci, izradu mektebske pedagoške dokumentacije, te pripreme za primjenu svih navedenih aktivnosti.

Realizaciju navedenih aktivnosti Uprava je ocijenila vrlo značajnim trenutkom za Islamsku zajednicu, te je stoga na temelju Plana rada Rijaseta 2020. godinu i na osnovu Zaključka Rijaseta usvojenog na 24. redovnoj sjednici, pristupila organizaciji manifestacije „Dani mekteb“.

-Organizacioni odbor (OO) ove manifestacije redovno održava radne sastanke i vrši pripreme za realizaciju programskih sadržaja, o čemu će u narednom periodu biti više informacija – dodaje se u saopćenju Uprave za vjerska pitanja.

Author

admin