Konferencija o silovanju kao sredstvu postizanja ciljeva genocidaŽrtve genocida u Srebrenici posebno boli to što i nakon četvrt stoljeća, nakon pravosnažnih presuda dva međunarodna suda, stotina otkrivenih masovnih grobnica i hiljada svjedočanstava preživjelih imamo, ne samo pojedince nego i zvaničnike koji, kako u Bosni, tako i u susjednoj Srbiji, a nažalost u posljednje vrijeme i u svijetu, čak i institucionalno, odlikuju osobe koje negiraju genocid. Takvi, svjesno ubijaju te ljude po drugi put – izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef- Kavazović.

Na otvaranju Konferencije “Dvadeset peta godišnjica od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini” reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da živimo u nadi da će svijetom zavladati mir i zajedničke univerzalne vrijednosti ljubavi i solidarnosti među ljudima, koji neće dozvoliti da se on ponovi.

  • Dvadeset i pet godina od Genocida je prilika da mi u Bosni  Hercegovini, Evropi i Svijetu podsjetimo da mržnja, nacionalizam i rasizam podjednako pogađaju sve nas, bez izuzetka. Nema imunih društava i naroda na zlo.

Pitanje je samo kako se mi prema tom zlu odnosimo, da li mu se suprotstavljamo ili ga hrabrimo, veličamo i opravdavamo – kazao je reisu-l-ulema na koneferenciji koja se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Dodao je da je obradovan što je Zajednica organizovala ovaj događaj, da se još jednom svi podsjetimo na poseban i sistematičan zločin kojem su Bošnjaci bili izloženi kao narod, a koji je bio bitan dio genocidnog plana i namjere.

  • Naravno, govorim o zločinu silovanja, kojeg su provodile agresorske snage u BiH. Silovanje spada u najteže zločine protiv čovječnosti koje u osnovi nosi genocidnu namjeru počinitelja, kao i istrebljenje. Zbog toga žrtvama silovanja dugujemo da se, ne jednom u godini, nego svakog dana upitamo, jesmo li uradili dovoljno i možemo li kao ljudi, ali i kao država oličena u tužilaštvu i sudu na svim razinama, ali i Zajednica, uraditi više da im se pomogne i da se istina o njihovoj patnji čuje – kazao je reisu-l-ulema.

Uvodnim obraćanja na ovoj konferenciji održali su i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ, te Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Direktor Čolić je ovom prilikom najavio stalnu podršku IZ udruženjima preživjelih žrtava zločina silovanja, u skladu s mogućnostima, te naglasio da današnja konferencija treba da ponudi odgovore na određena pitanja.

  • IZ u BiH se devedesetih godina, sada već prošlog vijeka, suočila sa nezamislivim zločinom sistematskog silovanja. U prvi mah nismo bili svjesni razmjera zločina. Za nas je to jednostavno bilo nepojmljivo. Kada smo čuli svjedočenja preživjelih žrtava, kada smo čuli za specijalizovane logore u kojima su silovane žene, ali i muškarci i djevojčice i kada smo kao imami i kao IZ morali u jeku najžešće agresije na naš narod i zemlju tražiti odgovore kako da tim ženama i muškarcima pomognemo, tada nismo imali nikakvo iskustvo na koje bismo se oslonili – kazao je direktor Čolić.

Međutim, kako je pojasnio, današnja konferencija, kojoj prisustvuju glavni imami, predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i stručnjaci, treba sagledati odgovor Islamske zajednice od tih prvih dana.

  • Želimo da vidimo šta smo učinili, šta bismo trebali još učiniti i želimo da vidimo kako svojim iskustvom možemo pomoći žrtvama seksulanog nasilja u konfliktima širom svijeta – kazao je Čolić.

Dodao je da se nada da će zaključci današnje konferencije trasirati buduće aktivnosti u Islamskoj zajednici po ovom pitanju, ali biti i vrlo korisni drugim akterima u državi, međunarodnoj zajednici i nevladinom sektoru.

Podsjećajući prisutne o važnosti uloge žene u genocidu, Alija Tabaković je istaknuo da su žene u julskim danima 1995-te u okolini Srebrenice preživjele silovanja, torture, grubo fizičko nasilje i izgladnjivanje, te ocijenio da su seksualno nasilje i silovanje u ratu i genocidu, ne samo u Srebrenici, već širom zemlje od Karaman kuće i Viline vlasi do Prijedora, sredstva političkog i vojnog urušavanja dostojanstva jednog naroda.

Između ostalog, dodao je da se danas suočavamo sa novim izazovom i da, ukoliko se možda nije moglo za Srebrenicu učiniti više 1995. godine, da se to danas, siguran je, može učiniti.

-Pitanje morala svakoga od nas u Bosni i dijaspori će biti dovedeno u pitanje, ukoliko budemo dozvolili da i nakon 25 godina od genocida na čelu Srebrenice bude osoba koja negira genocid. Žrtve genocida ne mogu emanet i teret prošlosti nositi sami na plećima. Zato vas molim da svi bez izuzetka budemo uključeni u borbu za prava na dostojanstvo naše domovine, ali i žrtava genocida. Samo tako i na takav način neće biti zaboravljene žrtve genocida, ali i svih drugih oblika ratnog zločina, uključujući i zločin silovanja – poručio je Tabaković.

Tokom današnje konferencije, koja se održava uz poštivanje predviđenih epidemioloških mjera zaštite, teme će biti tretirane u okviru tri sesije “Život nakon četvrt stoljeća od genocida”, “Silovanje kao sredstvo genocida” i “Odgovor države i društva na zločine silovanja”.

U okviru konferencije je postavljena i izložba pod nazivom “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost“, autora dr. Hikmeta Karčića, koji je istraživač u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu. 

Author

admin