Sutra prva džuma nakon ublažavanja mjera – Pokazati odgovornostPrvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu dr. hfz. Mensur ef. Malkić predvodit će sutra džuma-namaz i održati hutbu u ovoj džamiji.

Džamije u Bosni i Hercegovini od jučer su djelimično otvorene za prijem većeg broja vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera, tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Instrukcijom Rijaseta koja je jučer stupila na snagu ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Stoga je Islamska zajednica danas još jednom uputila apel vjernicima da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno, da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

„Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće“, ističe se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Sutrašnji džuma-namaz uživo će prenositi BIR Televizija, NTV Hayat, BHRT i Radio BIR. Također, biće omogućen i uživo prenos signala BIR Televizije na portalu www.preporod.info.

Author

admin