Visoka delegacija SR Njemačke u posjeti reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao se danas sa visokom delegacijom iz Savezne Republike Njemačke na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke zaduženim za Njemačku konferenciju o islamu dr. Markusom Kerberom. U delegaciji su pored dr. Kerbera bili i gospođa Anja Heugel, lična referentica državnog sekretara dr. Markusa Kerbera, Reinhard Busch, šef Referata Njemačke konferencije o islamu; Johannes-Gabriel Goltz, referent u Njemačkoj konferenciji o islamu; dr. Klaus Schindel, referent u Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje; prof. dr. Bekim Agai, direktor Akademije za islam u nauci i društvu pri Univerzitetu Frankfrut/Main kao i Petra Kochendörfer, zamjenica ambasadorice SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se razgovaralo o položaju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i obrazovanju imama u Evropi, te drugim oblicima saradnje između IZ u BiH i njemačkih vladinih obrazovnih i vjerskih institucija. Reisu-l-ulema se zahvalio gostima na dolasku i podršci Vlade SR Njemačke Islamskoj zajednici u Njemačkoj ali i u Bosni i Hercegovini, te izrazio opredijeljenost IZ u BIH da radi na sticanju statusa korporacije javnog prava u Njemačkoj i prenošenju iskustva administriranja vjerskih pitanja muslimana u evropskom društveno-političkom kontekstu.

Gospodin Kerber je istakao kako su Njemačka i njene institucije svjesni značaja bosanskog iskustva življenja islama i kako su voljni jačati sve oblike saradnje koji će doprinijeti blagostanju muslimana kao građana evropskih država u kojima žive i rade, te da u tom smislu računaju na podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenih naučnih i vjerskih institucija.

U delegaciji Islamske zajednice koja je prisustvovala susretu u Kancelariji reisu-l-uleme bili su i Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH, dr. Osman Kozlić, muftija za Evropu izvan domovinskih zemalja i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu (VPD), dr. Dževada Šuško, šefica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za VPD, Muhamed Jugo, stručni saradnik u Upravi za VPD, Adem Hasanović, referent muftije za Evropu izvan domovinskih zemalja i Meho Travljanin, predsjednik džemata Berlin.

Delegacija je nakon sastanka sa reisu-l-ulemom posjetila Gazi Husrev-begovu medresu, Gazi Husrev-begovu biblioteku kao i Fakultet islamskih nauka. U Gazi Husrev-begovoj medresi je direktor hfz. dr. Mensur ef. Malkić sa osobljem dočekao delegaciju. Delegacija je posjetila učionice i razgovaralo se o medresi kao savremenoj srednjoj školi. Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osman Lavić goste je upoznao sa značajem očuvanja kulturnog i historijskog kontinuiteta Bosne i Hercegovine i dubokim korijenima izučavanja islama na bosanskim prostorima. Na Fakultetu islamskih nauka je dekan dr. Zuhdija Hasanović sa prodekanima i profesorima prvenstveno govorio o obrazovanju imama u evropskom kontekstu, te iskustvima koja IZ u BIH može podijeliti sa ostatkom Evrope.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke je 2006. godine osnovalo Njemačku konferenciju o islamu (Deutsche Islamkonferenz, DIK) kao stalnu instituciju koja se bavi pitanjem islama i muslimana u Njemačkoj. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je članica ove institucije.

Author

admin