Reisu-l-ulema prisustvovao manifestaciji Večer Kur’ana u Kaknju


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović prisustvovao je večeras 20. manifestaciji “Večer Kur’ana”, koja je u organizaciji Medžlisa IZ Kakanj održana u Sportskoj dvorani u Kaknju.

  • Bošnjaci su od muslimanskih naroda danas vjerovatno najslobodniji narod, nema nijedan muslimanski narod ovoliko slobode koliko mi imamo, ubijeđen sam u to, ocijenio je reisu-l-ulema govoreći  okupljenim u Kaknju.

Međutim, kako je dodao, s druge strane nijedan muslimanski narod nema ovoliko izazova koliko imaju Bošnjaci.

-Zato, ja vas molim, nemojte da se kockamo sa našom slobodom, nemojte da se kockamo sa našom zemljom, nemojte da se kockamo sa našom mladosti, nemamo pravo na to. Moramo učiniti sve da i oni u Banjaluci i oni u Bijeljini i oni u Foči imaju isto slobode kao što imate i vi ovdje u Kaknju – poručio je reisu-l-ulema Kavazović, dodajući da se sloboda i domovina ne mogu izdati niti prodati.

Kako je naveo, ne smijemo se umoriti u osiguravanju slobode našem narodu, jer domovine nema bez odricanja, truda i znoja.

  • Kad kažem naš narod, mislim na sve Bosance i Hercegovce, i Bošnjake i druge, sve one koji ovi zemlju i njen strah doživljaju kao svoje. Sve naše džamije, sve naše crkve, svi naše manastiri, sve naše kapele, sve naše tekije, sve naše medrese, sve naše bosansko je naše, bosanskog čovjeka. Znajte to, branite to. Garantirajte jedni drugima mir, slobodu i čast. Nemojte nikada udariti na obraz ničiji, čuvajte svoj i čuvajte tuđi obraz, to je islam, to je naša vjera, to su ovi ajeti koji su ovdje učeni, isti oni koje slušamo u našim džamijama i mektebima. To je ono što je islam i mi smo muslimani. Hvala vama za ovu divnu noć, hvala vam za vaš dolazak, vratite se svojim kućama u miru i čuvajte svoje porodice – poručio je reisu-l-ulema.

Prethodno je reisu-l-ulema istakao i pohvalio ustrajavanje na organiziranju ovog nesvakidašnjeg skupa u ovoj noći, jedinstvenog na Balkanu, ocijenivši da su zajednica, mekteb,džamija dostignuća vijekovima sticana, kao biseri i dijamanti, najskuplje što naš narod ima i da to treba čuvati, čemu doprinosi i ova manifestacija.

  • A vi ste na najbolji način odgovorili na taj poziv, da se u ovoj noći okupimo i slaveći Dragog Boga Njemu zahvalimo, onda kada se i Iblisove vojske na ovoj zemlji okupljaju. Ovo je večeras okupljanje Allahovih robova, Njemu zahvalnih, svjesnih – kazao je reisu-l-ulema.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, te, u ime Muftijstva sarajevskog, dr. Abdulgafar ef. Velić.

Učači na večerašnjoj manifestaciji bili su hafiz Ahmed Karal, hafiz Ismail Džošar, Mustafa Pašić, Muhamed Vehab, Madžid Aganhodžić, Hor “Ak Saray”, Bilal Zukan, kao i polaznici škole hifza.

Author

admin