Mubera Hodžić – Lemeš za Preporod – Iskustva i istraživanje potvrđuju da je nasilje model življenja


shadow

Kroz iskustva i istraživanje možemo potvrditi da je nasilje model življenja, nešto što se usvaja ponašanjem i što se transgeneracijski prenosi, izjavila je u intervjuu za Preporod menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić-Lemeš.

Problem rodno zasnovanog nasilja Preporod je analizirao u štampanom i digitalnom izdanju od 15. decembra, donoseći podatke da, prema provedenim istraživanjima, samo jedna od četiri žene žrtve prijave nasilje.
Ukupno 1956 žrtava nasilja je potražilo spas u Sigurnoj kući i Skloništu za djevojke u periodu od 2000. do 2019. godine, među kojima je 697 žena i 333 djevojaka.

Preporod je razgovarao i sa osobama koje samoinicijativno pomažu migrantima.

Samra Šljivić iz Tuzle pomaže izbjeglicama i migrantima šijući vreće za spavanje, a Ines Tanović-Sijerčić je sa prijateljima dijelila čaj i rolne filca onima koji su vozom iz Sarajeva išli za Bihać.

„Često sam, dok sam išla u prodavnicu, viđala izbjeglice ispred ‘Binga’ na Stupu i nekako mi je bilo teško kad ih vidim. Nisu tražili ništa osim komad kruha i ja sam imala potrebu da nešto učinim i rekla sam mužu da bih voljela da im nešto skuham i donesem toplo. Tako sam počela. Kasnije sam vidjela da ih ima mnogo i na Željezničkoj stanici. Jedno vrijeme ih je bilo baš mnogo tamo. Nosila sam samo po 10 -15 porcija, a tih ljudi u potrebi je bilo puno više i onda sam pozvala prijateljice s kojima sam bila u grupi na viberu da mi pomognu. Javile su se u velikom broju i tako smo počele kuhati zajedno za migrante“, kazala je o svojoj metodi pomoći Tahira Botić-Hajdarpašić iz Sarajeva.

U ovom broju s tekstom “Ko su korisnici zekata“ predstavljeni su rezultati ovogodišnje akcije zekata, a podaci pokazuju da je došlo do povećanja prihoda u Bejtu-l-mal. Završena je i akcija zekata na poljoprivredne proizvode, te je oko 117 tona različitih namirnica usmjereno na adrese medresa i javnih ustanova koje se bave pomaganjem ranjivih kategorija stanovništva u BiH.

Preporod u najnovijem broju donosi reportaže iz Toleda, Čikaga i Tešnja, kao i razgovor sa bokserom Adnanom Redžićem, jednim od najboljih boraca iz BiH.

Author

admin