Sutra počinje međunarodni simpozij o naučnoj misli imama maturidija


shadow

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 20. i 21. novembra biće održan Međunarodni simpozij „Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)“.

Planirano je da sutrašnjem otvaranju Simpozija, s početkom u 9.00 sati, prisustvuju reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ prof. dr. Dževad Hodžić, dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) prof. dr. Zuhdija Hasanović, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA) Omer Faruk Alimci, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić i glavni imam Medžlisa IZ dr. hfz. Sarajevo Kenan Musić.

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, Udruženje Ilmijje IZ u BiH, TIKA, Medžlis IZ Sarajevo i Rijaset IZ u BiH.

Ciljevi Simpozija su istaknuti nastanak, značaj i kompleksnost teorije ehl-i Sunneta ve l-džema’ata preko ukupnog djela imama el-Maturidija, izraziti aktualnost i značaj ehl-i Sunneta ve l-džema’ata danas, naglasiti čvrstu vezu vezu između imama Ebu Hanife i imama el-Maturidija, iskazati važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom, te izraziti značaj akaidsko-filozofskih i drugih nauka prema imamu el-Maturidiju u savremenom svijetu.

Simpozij će, između ostalog, obrađivati teme kao što je „Veza između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama“, „Akaid imama Maturidija“, „Odnos imama el-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš’arija“, „Selefijska kritika maturidijske tradicije kelama“, „Maturidije i interpretativna tradicija na polju akaida kod Bošnjaka“, „Maturidijski akaid i vjerovanje kod Bošnjaka“ i „Značaj el-Maturdijeve metodologije u kontekstu savremene akaidske, fikhske i tefsirske misli“.

Author

admin