Arhivska građa centra za mir i multietničku saradnju iz mostara ostavljena u vakuf islamskoj zajednici


shadow

Danas je u svečanom salonu Rijaseta Islamske zajednice u BiH potpisan sporazum kojim je kompletna arhivska građa Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara ostavljena u vakuf Islamskoj zajednici.

Radi se o više hiljada originalnih fotografija i filmova iz raznih izvora, originalne ratne štampe, cijele biblioteke sa oko 1300 naslova sa tematikom rata i poraća u BiH, oko 10 hiljada sati video materijala, koja svjedoči o svim važnim događajima, zlu kroz koje su prošli građani primarno Mostara i Hercegovine, ali i cijele Bosne i Hercegovine te 300 hiljada ratnih dokumenta od kojih je najveći broj korišten u radu Haškog tribunala. Građa će biti čuvana u posebnom odjelu Karađoz-begove biblioteke u Mostaru.

Sporazum su potpisali reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović, direktor i osnivač Centra za mir Safet Oručević, mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić.

Reisu-l-ulema je istakao važnost ove građe za Bosnu i Hercegovini i njenu budućnost u kojoj će se sa ovih stranica ispisivati historija. Kavazović je pohvalio predanost, rad, ideje i ljubav koje su u proteklih 18 godina u projekte zajedničkog dobra i društvene odgovornost uložili aktivisti Centra za mir na čelu sa Safetom Oručevićem.

Sagovornici su konstatovali da će dokumentarna građa Centra za mir biti od velike koristi društvenoj zajednici za buduće naučno-istraživačke radove i izučavanje historije Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine s ciljem da istina o stradanju i odbrani države bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena, ali i ponos budućim generacijama ove zemlje.

Author

admin