Boravak Na Arefatu – Dan Preispitivanja, Molitve I PokajanjaNa visoravni Arefat od sinoć su se počele okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta, a među njima i hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Boravak na Arefatu obaveza je svakog hadžije. To stajanje (boravak) mora se ostvariti makar jedan trenutak u danu uoči Kurban-bajrama, u periodu od podne, pa do zore sljedećeg dana.

Muhammed, a.s., je izrekao brojne hadise koji govore o važnosti i značaju Dana Arefata, a u jednom od njih je rekao: “Allah se ponosi onima koji borave na Arefatu pred stanovnicima nebesa, i kaže im: ‘Pogledajte ove Moje robove, došli su raščupani i uprašeni iz raznih predjela, vas uzimam za svjedoke da sam im oprostio grijehe, iako bili obilni kao kapljice kiše.’”

Arefat je najvažniji obred hadža. Bosanskohercegovačke hadžije većinu boravka na Arefatu provest će u ibadetu, dovi, molitvama, preispitivanju i pokajanju.

„Naša preporuka hadžijama je da što više vremena provedu u individualnom ibadetu i svođenju računa sa samim sobom, te u učenju dova za sebe i druge. Mi smo gosti Milostivog, ali smo ujedno i izaslanici našeg plemenitog naroda, za kojeg ćemo također, kao i za našu domovinu Bosnu i Hercegoviu, učiti dove u ovom odabranom danu u godini“, kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Kao i prethodnih godina za naše hadžije biće organizovan i zajednički vjerski program. Uz učenje odlomaka iz Kur’ana naših hafiza, hadžijama će se obratiti muftija travnički Ahmed ef. Adilović i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić. Učenjem zajedničke arefatske dove predvečer biće završen boravak na Arefatu.

Nakon zalaska Sunca hadžije će potom organizirano biti prevezeni do Muzdelife, gdje će također provesti dio noći u individualnom ibadetu. Na Muzdelifi će klanjati akšamski i jacijski namaz, a potom i vitr-namaz. Još je potrebno da se naberu kamenčići za bacanje na Mini.

Iza ponoći hadžije će krenuti pješice prema Mini, koja se nalazi 10 kilometara od Muzedelife, i za starije hadžije ovo predstavlja fizički najzahtjeviji dio obreda hadža. Za nekolicinu starijih i iznemoglih hadžija osigurana je dodatna tehnička podrška i dovoljan broj invalidskih kolica.

„Ove godine je oko 90 hadžija s takvom potrebom. To je jedna otežavajuća okolnost, ali smo angažirali naše studente koji se nalaze u Saudijskoj Arabiji na školovanju, i oni će se zajedno s našim mlađim hadžijama pobrinuti za potrebe starijih i iznemoglih. Također, rasporedili smo našu ljekarsku ekipu po grupama u kojima se nalazi veći broj takvih osoba. Nećemo ostaviti nijednog hadžiju bez naše podrške i pomoći“, istakao je Halilović.

Na Mini će hadžije baciti kamenčiće. To je simbolično kamenovanje šejtana koje treba obaviti poslije sabah-namaza, ali je za starije, iznemogle osobe i one koji su u njihovoj pratnji dopušteno da se izvrši odmah poslije pola noći.

Po dolasku u hotel u Mekku hadžije će izvšiti obredno skraćivanje kose i skinuti ihrame. Naše hadžije će drugog dana Bajrama obaviti Tavafu-l-ifade i S’aj. Tek nakon što obave ovaj tavafa i S’aj, hadžijama prestaju ihramske zabrane.

Author

admin