Tristo Osam Budućih Zeničkih Hadžija Prisustvovali Seminaru U Ensar Džamiji


shadow

U srijedu je u zeničkoj Ensar džamiji upriličen edukacioni seminar 308 ovogodišnjih hadžija koji će se s područja Muftijstva zeničkog zaputiti ka svetim mjestima.

Važne naputke o smislu hadžskih obreda, pojedinostima organizacije, te dragocjene ljekarske preporuke uputili su koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić, dr. Ibrahim Šišić i rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović Muderris.

U svom uvodnom obraćanju Muftija Dizdarević izrazio je svoju radost zbog susreta s budućim zeničkim hadžijama: ”Čast mi je i privilegija za vas uputiti dovu. Čovjek je između ostalog i biće koje putuje, s bezbrojnim razlozima. Neki putovanjem žele promjenu, neki putuju zbog turističkih razloga, neki putujući žele zaraditi, doći nekome, pobjeći od nekoga, ali samo vjernici putuju u ime Allaha, želeći vječnu nagradu.”

Muftija Dizdarević osvrnuo se na zabranu odlaska na hadž, koja je važila sve do 1952. godine:

”Naši su ljudi spremni da žrtvuju kako bi se susreli s Bejtullahom. Nakon Drugog svjetskog rata to nam je bilo zabranjeno, sve do 1952. godine kada se jedna značajna grupa hrabrih zeničkih muslimana usprotivila toj zabrani u značajanom dokumentu. Tražili su od Islamske zajednice da državnim vlastima uputi njihov zahtjev. To je bila izvojevana i velika pobjeda koja govori koliko volimo islam. Taj vaš broj od 308 hadžija danas to također potvrđuje.”

Svoje oduševljenje nisu krile ni buduće zeničke hadžije.

Salih Alispahić, Zenica: ”Uzbuđenje je veliko. Sretan sam jer sam uspio uz pomoć Allaha priuštiti to sebi. Shvatam riječi koje su nam danas upućene. Izabrani smo među drugim muslimanima koji su, može biti Allahu odaniji i bliži od nas. Više godina to planiram i shvatio sam da ne treba čekati.”
Sedina Mehić iz džemata Jastrebac ističe kako je hadž bio njena životna želja: Sve je nestvarno i prelijepo. Pripremamo se porodično, uz komšije i prijatelje. To je doživljaj koji se ne može opisati. Sve na jednu stranu, to na drugu.

Ugledni zenički ljekar dr. Ibrahim Šišić ove godine je dio ljekarske ekipe: ”Dragi Bog je htio da se trudim kao čovjek i pojedinac i da doživljavam vjeru. Imam priliku obaviti hadž i biti tamo i kao ljekar i humanista. Ono što želi svaki hadžija, to je i moja želja. Kada si nečiji gost, to je počast, ali biti gost našeg Gospodara, to je za mene kruna vjerničkog života.”

Nezim ef. Halilović Muderris uputio je posebnu poruku budućim hadžijama koji ovu islamsku dužnost ispunjavaju po želji ili oporuci onih koji za to nisu sposobni: ”Sebi možemo priuštiti manjkavosti, ali kada se preuzme odgovornost da nešto uradimo za nekoga, moramo biti svjesniji i bedeluk obaviti bolje nego kad smo hadž obavljali za sebe. Popunite vaše vrijeme ibadetom, odmarajte se koliko je neophodno, jedite onoliko koliko vam je potrebno da održite vitalnost.”

Buduće zeničke hadžije biće autobusima prevezene do džamije Kralja Fahda u Sarajevu, gdje će biti proučena zajednička ikrar-dova, a zatim organiziran odlazak na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Author

admin