Direktor U Ministarstvu Vanjskih Poslova Sa Ambasadoricom Sr Njemačke Kod Reisu-L-Uleme


shadow

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio dr. Christian-a Hellbach-a, političkog direktora u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke koji je bio ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini 2014-2016. U pratnji direktora Hellbach-a bila i ambasadorica Christiane Hohmann kao i referent za Bosnu i Hercegovinu pri Ministarstvu vanjskih poslova Christian Böttcher.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Direktor Hellbach kao i ambasadorica Hohmann su se zahvalili reisu-l-ulemi na njegovoj otvorenosti i važnoj ulozi koju ima u procesu stabilizacije odnosa i pomirenja u Bosni u Hercegovini. Naglasili su spremnost ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za saradnju sa Islamskom zajednicom.

Direktor Hellbach izrazio je zabrinutost spram porasta islamofobije i nacionalizma u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema je naglasio da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti koja će nadživjeti govor mržnje i one koji je napadaju. Istakao je važnost evropskog identiteta bosanskih muslimana, evropsko iskustvo življenja islama na ovim prostorima, te održavanje duhovne veze dijaspore sa Sarajevom. Imajući u vidu da veliki broj muslimana Bošnjaka živi i radi u Njemačkoj, te da Islamska zajednica djeluje već više od 50 godina u Njemačkoj, Reisu-l-ulema je istakao zahvalnost na odnosu Njemačke prema Bošnjacima koji tamo žive. Goste je podsjetio i da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovinu nedavno imenovala dr. Osmana ef. Kozlića za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja čije će sjedište biti u Njemačkoj a koji će raditi na jačanju institucionalne saradnje Bošnjaka u Njemačkoj sa državnim organima SR Njemačke i Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Author

admin