NA OTVORENJU OBNOVLJENE ALADŽE OČEKUJE SE 10 HILJADA VJERNIKA


shadow

Danas je press-konferencijom najavljeno svečano otvorenje obnovljenje fočanske Aladže džamije. Članovi organizacionog odbora predstavili su javnosti plan ove historijske svečanosti na kojoj se očekuje preko 10 hiljada gostiju.

„Svečanost otvorenja Aladže džamije je spremna za subotu 04. maja 2019. godine. To je centralni događaj u povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana džamija u BiH“, istaknuo je direktor Smajlović, koji se također osvrnuo i na aktivnosti poduzete na realizaciji ovog historijskog projekta.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da otvorenje Aladže džamije predstavlja jedan od najvažnijih događaja podsjećajući da je njena obnova završena na 470. godišnjicu od njene izgradnje.

„Uspravljanje džamije Hasana Nazira, naše Aladže, je, nadamo se i uspravljanje svih nas, ili barem dobra prilika za to uspravljanje, i to u svakom smislu i vjerskom, duhovnom, kulturnom, civilizacijskom pa i političkom“, poručio je muftija Pitić.

Načelnik PU Foča Velimir Kostović kazao je da ova svečnost predstavlja uzvišen čin za sve stanovnike Foče bez obzira na vjersku pripadnost.

„Aladža džamija je uvijek na neki način bila simbol Foče. Tokom čitave ove organizacije nismo imali nikakvih ozbiljnijih incidenata i nadamo se da će i ovo svečano otovrenje proći u tom tonu“, kazao je načelnik Kostović.

O tehničkim aspektima organizacije svečanog otvorenja Aladže govorio je Izet Spahić, predsjednik Skupštine opštine Foča. Posebno se osvrnuo na doček velikog broja očekivanih gostiju istakavši da je obezbijeđen parking za oko 2.000 vozila.

„Želimo napomenuti da ćemo imati veliki broj jasno obilježenih redara koje smo angažovali između naših džematlija, angažirali smo i jednu zaštitarsku agenciju da budu na usluzi našim gostima“, dodao je Hadžić uz apel svim posjetiocima da se pridržavaju uputa redara i predstavnika policije.

Podsjećamo da je Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je odluku da svečanost otvorenja Aladže džamije bude organizira da 4. maja ove godine u povodu obilježavanja Dana džamija u BiH, a koji se inače obilježava 7.maja. 

Na svečanosti otvorenja Aladža džamije 4. maja očekuje se veliki broj gostiju iz regije i svijeta, veliki broj ljudi iz dijaspore, Fočaka kojima je Aladža džamija bila u srcu.

Author

admin