Počela manifestacija Dani vakufa u BiH 2019.



KULTIVISATI VAKUFSKU ZEMLJU KAO TRAJNO DOBRO: SVEČANIM PROGRAMOM U JANJI POČELI DANI VAKUFA U BIH 2019.
Sarajevo, 03. april 2019. (MINA) – Mevludom i hatma-dovom vakifima Bosne i Hercegovine u Janji sinoć je počela ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.
U Janji je na više od 30 duluma poljoprivrednog zemljišta zasađeno tri tone sjemenskog krompira koji je finansirala Vakufska direkcija. Zasad je posjetila delegacija Vakufske direkcije na čelu sa direktorom Senaidom Zajimovićem.
Medžlis Islamske zajednice Janja je inače jedan od primjera dobrog korištenja vakufske imovine i parcele zasijane krompirom su samo dio površina koje uspješno eksploatišu. Na taj način se finansira Medžlis a istovremeno i povratnicima pruža prilika za sezonsko zapošljavanje. Kompletan plasman prinosa od usjeva je već dogovoren.


“Želja nam je bila da pokažemo koliko je važno kultivisati vakufsku zemlju kao trajno dobro koje su nam u amanet ostavili naši slavni prethodnici. Takođe, motiv zbog kojeg Vakufska direkcija vrši zasad raznih povrtnih kultura pa i voća širom Bosne i Hercegovine u preko 26 medžlisa na nekoliko desetina hektara vakufskog zemljišta jeste ekonomsko jačanje medžlisa IZ a isto tako i ekonomsko jačanje naših Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika srpska”, poručio je hafiz Zaimović u javljanju za radio BIR.
Za medžlise Islamske zajednice Janja i Bijeljina Zajimović je rekao da sa njihovih preko 500 duluma vakufskih parcela mogu biti primjer ostalim medžlisima i muftijstvima u dokazivanju da se od zemlje može živjeti ako se uloži minimum onoga što je potrebno.
U Atik džamiji u Janji je proučen mevlud i hatma-dova za sve vakife Bosne i Hercegovine a hatmu su proučili imami MIZ Janja. Program je izveo Hor Behram-begove medrese a prisutnima se obratio i muftija tuzlanski Vahid Fazlović.
Muftija Fazlović je govoreći o mubarek noći, ali i danima i noćima koji nam predstoje, istakao i važnost Dana vakufa, danima bosanskih vakifa, u kojima se današnja generacija sjeća naših velikih prethodnika, učitelja u vjeri i dobom djelu.
„Oni su svojim tragovima utjecali i na naš život, na našu sudbinu, a na nama je dug da i mi ostavimo najljepše tragove u ovoj zemlji bosanskoj, u vremenu u kojem mi živimo, za one koji će doći poslije nas,“ kazao je muftija Fazlović.
“Veliko djelo je ostaviti vakuf, ali moramo čuvati i razvijati vakuf. Vi to činite ovdje u Janji i prijem ste drugima” – poručio je Fazlović.
“Imetak koji nam je Allah dao, dao nam je da ga iskoristimo na putu sticanja dženneta. Da zadovoljimo svoje dunjalučke potrebe ali i da sebi pošaljemo nešto i ‘tamo'” – poručio je Zajimović u svom obraćanju nakon mevluda.
Podsjećamo da ovu manifestaciju organizuje Vakufska direkcija od 2. do 13 aprila 2019. godine, a sačinjavaju je prigodni programski sadržaji koji će biti realizirani u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku.(kraj)

Author

admin