REISU-L-ULEMA URUČIO ZAHVALNICU PAŠI EF. FETIĆUReisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je danas na sjednici Vijeća muftija uručio posebno priznanje za predani rad Paši ef. Fetiću, dosadašnjem muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Reisu-l-ulema se na ovaj način muftiji Paši ef. Fetiću zahvalio na ukupnom doprinosu radu Zajednice u Njemačkoj ali i čitavoj Islamskoj zajednici i njenom Vijeću muftija uz nadanja da će on svoj doprinos idalje nastaviti davati te biti podrška novoimenovanom muftiji za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmanu ef. Kozliću.

U razgovoru za Radio BIR Pašo ef. Fetić osvrnuo se na trenutne aktivnosti u Mešihatu IZB u Njemačkoj istakavši pritom posebno činjenicu da je to sada jedno veliko gradilište:

„Trenutno je desetak naših džemata u izgradnji islamskih centara. Neki, započinju a neki evo hvala Allahu već i privode kraju džamije i islamske centre. Vrijednost ovih projekata je višemilionska, a sve ove projekte IZB u Njemačkoj realizira svojim vlastitim kapacitetima i bez ikakvih velikih i značajnih donacija sa strane što nas posebno raduje“, kazao je Pašo ef. Fetić. On se takođe osvrnuo i na značajan doprinos koji ovaj dio bošnjačke dijaspore ima kada je riječ i o drugim akcijama koje direktno potpomažu sunardonjake u domovini, prvenstveno kroz veoma uspješno prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, ali i akcije kurbana kao i obezbjeđivanje velikog broja stipendija za učenike i studente u BiH i Sandžaku. „Najveći resor i potencijal Islamske zajednice su upravo ljudi i mi moramo i želimo nastaviti intenzivan rad sa našim ljudima kako bi očuvali vjeru i tradiciju našeg naroda koji živi u SR Njemačkoj“, naglasio je Pašo ef. Fetić.

Pašo ef. Fetić zahvalio se reisu-l-ulemi Kavazoviću, njegovom zamjeniku i članovima Vijeća muftija na danas dodijeljenom priznanju: „Ovo priznanje od reisu-l-uleme na neki način je potvrda za sve ono što sam u protekli 33 godine radio, prvenstveno kao imam unutar Islamske zajednice, potom kao glavni imam te ovih posljednjih 8 godina kao muftija IZB u Njemačkoj. Nastavit ću da odgovorno i predano radim imamski posao kao i svaku drugu povjerenu dužnost unutar IZ u skladu sa svojim mogućnostima“, dodao je Pašo ef. Fetić uz opasku da imenovanje muftije za Zapadnu Evropu predstavlja važan iskorak Islamske zajednice da se krovne Zajednice u Evropi bolje uvežu, da se Zajednica u Evropi ukrupnjava i da se izazovima s kojim se suočavaju svi muslimani u ovim zemljama zajedno bave i daju najbolja rješenja. Muftija Fetić proveo je nešto više od 8 godina na čelu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, a od decembra 2018. godine za evropskog muftiju imenovan je dr. Osman ef. Kozlić čime je i prestao mandat dosadašnjeg muftije Mešihata IZB u Njemačkoj.

Author

admin