REISU-L-ULEMA SA DELEGACIJOM BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA U REPUBLICI SRBIJI


shadow

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u posjetu primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u kojoj su bili: g. Esad Džudžo, predsjednik Vijeća, prof.dr. Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća, g. Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća i g. Almir Pejović.

Gosti su Reisu-l-ulemu upoznali sa činjenicom da Vijeće od nedavno održanih izbora djeluje u novim sazivu. Delegacija BNV je predstavila glavne smjernice svog budućeg djelovanja posebno naglašavajući opredijeljenost za rad na očuvanju identiteta Bošnjaka u Srbiji, kroz afirmaciju bosanskog jezika i bošnjačke umjetnosti i kulture. Također su gosti informisali Reisu-l-ulemu o tome kako BNV u Srbiji, BNV u Crnoj Gori, županijska nacionalna vijeća Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca zajednički koordiniraju svoje aktivnosti i zajednički traže rješenja za ključna nacionalna pitanja Bošnjaka.

Reisu-l-ulema Kavazović se zahvalio predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća na posjeti i izrazio svoju podršku njihovom nastojanju da rade za dobrobit bošnjačkog naroda. Reisu-l-ulema je posebno naglasio potrebu očuvanja duhovnog jedinstva Bošnjaka na ovim prostorima i neophodnost očuvanja institucionalnog jedinstva Islamske zajednice kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji.

Author

admin