ACCESS PROGRAM 2018: AMBASADORICA CORMACK URUČILA DIPLOME OVOGODIŠNJIM POLAZNICIMA


shadow

Ovogodišnja svečanost dodjele diploma i certifikata za polaznike Access i TTTE programa učenja engleskog jezika održana je 15. decembra 2018. godine u dvorani hotela Holiday  u Sarajevu.

Diplome i certifikate je dobilo ukupno 180 polaznika Access i TTTE programa: 140 polaznika iz 4 medrese: Gazi Husrev-begove medrese, Medrese Džemaludin ef. Čaušević, Karađoz-begove medrese i Behram-begove medrese, te 40 polaznika tri srednje škole, tzv. ”dvije škole pod jednim krovom” iz Travnika i Stoca – Mješovita srednja škola Travnik, Katolički školski centar Petar Barbarić u Travniku i Srednja škola Stolac. Na ovoj svečanosti učenici medresa i učenici iz drugih škola, Bošnjaci i Hrvati, zajedno su obilježili uspješan kraj jednog, a početak novog granta na Access programu.

Diplome o uspješno završenom programu je dobilo 100 polaznika programa koji su završili ove dvogodišnje programe, a certifikate o odabiru za učešće na Access programu je dobilo 80 novih polaznika koji će pohađati ovaj program u naredne dvije godine u gore navedenim medresama. Određen broj polaznika danas nije mogao prisustvovati dodjeli zbog vremenskih neprilika.

Access program je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira ga Islamska zajednica u BiH. Ceremoniji dodjele diploma prisustvovali su polaznici programa, njihovi nastavnici i roditelji, profesori i direktori medresa i drugih škola, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović te ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njena Ekselencija Maureen E. Cormack, koja je uručila certifikate polaznicima ovog programa te im se obratila.

“Vaš uspjeh u protekle dvije godine je izvanredan. Ovaj program vam ne pruža samo znanje iz engleskog jezika, već i svjetsko znanje, znanje o američkoj i svjetskoj kulturi i historiji, te liderske kompetencije“, kazala je ambasadorica Cormack i pozvala mlade da se nakon eventualnog obrazovnog usavršavanja u drugim zemljama vrate u svoju domovinu, što je istakla i u svojoj izjavi za medije.

“Engleski jezik omogućava studiranje širom svijeta, ali ohrabrujem ove studente i učenike da se poslije usavršavanja vrate u BiH i donesu sa sobom te vještine. Tokom svog četverogodišnjeg boravka ovdje, zavoljela sam ovu zemlju i njene građane. Mi trebamo talentirane mlade ljude, kao što su učesnici Access programa, da se vrate u svoju zemlju i grade budućnost prelijepe Bosne i Hercegovine“, kazala je  ambasadorica Cormack te dodala: “Ovo je za mene jedan od naših najboljih programa, jer sadrži dva aspekta. Osnažuje učeničke kompetencije u engleskom jeziku, koji im otvara vrata u 21. stoljeću za internacionalno školovanje i karijeru diljem svijeta, ali i u njihovoj domovini. Također, program spaja i zbližava studente, čime prevazilaze granice među religijama i kulturama ovdje u BiH, ali ih spaja i s kulturom SAD i drugim svjetskim kulturama. Ova dva aspekta bih voljela vidjeti u svim bosanskohercegovačkim školama: da imaju kvalitetno obrazovanje za svakog učenika i da ih zbližavaju kako bi gradili zajedničku budućnost BiH.“

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je, između ostaloga, kazao: Već sam jednom istim povodom rekao kako živimo u svijetu u kojem smo upućeni jedni na druge i u kojem nam je razumijevanje potrebno kao nikada u ljudskoj historiji. Ljudi se plaše onoga što ne znaju. Na nama je da gradimo mostove među ljudima, narodima, vjerama i civilizacijama. Mi osjećamo svojom obavezom da buduće generacije muslimana na ovim prostorima naučimo kako da svijetu predstave svoju domovinu, vjeru i kulturu. Jedan od najboljih načina da sve to postignemo jeste da ih naučimo da komuniciraju koristeći se svjetskim jezicima. Jer se učenjem stranog jezika ne uče samo riječi. Uči se i kultura, misao i duh jednog naroda, njihovi snovi i nadanja, ali i njihovi strahovi i nesigurnosti.“

Reisu-l-ulema se zahvalio ambasadorici  Cormack i Ambasadi SAD za kontinuiranu podršku BiH u svim oblastima. „Posebno se zahvaljujem Vama, Vaša ekselencijo ambasadorice Kormak! Vaša podrška ne samo ovom projektu nego sve što ste činili za našu državu i njene građane čini nas Vašim dužnicima. Sada kada napuštate ovu poziciju, želim vjerovati kako ne napuštate Bosnu i Hercegovinu i kako ćete joj se i u budućnosti vraćati. Vaša Ekselencijo, u nama imate svoje iskrene prijatelje“, istaknuo je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Prisutnima se obratio i Ibrahim Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku pri kojoj se koordinira Access program, a prema riječima koordinatora profesora Asmira Dorića u ovoj godini treba istaći i vrlo uspješan petodnevni Ljetni Access kampa za polaznike English Access Microscholarship i Teaching Tolerance Through English programa učenja engleskog jezika u periodu od 28. augusta do 01. septembra 2018. godine. Access ljetni kamp organizirali su Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nevladina organizacija Američko vijeće za međunarodno obrazovanje BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i US State Departmenta. Preko 100 učesnika ovogodišnjeg kampa bili su polaznici i profesori Access i TTTE programa iz 6 škola.

Access program je jedan od najuspješnijih projekata Islamske zajednice u BiH koji služi ne samo za obrazovanje i lično usavršavanje, već i za širenje multikulturalnosti i prijateljstva među mladima.

Author

admin