HUTBA REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆADanas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
Hutbe reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti:
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova.
Milostivom, Samilosnom.
On je iznad svega i svakoga.
U Njegovoj veličini i milosti je naše utočište. I naša snaga.
Neka je salavat na poslanika Muhammeda i njegovu čistu porodicu.

On i njegovi ashabi su naši uzori.
Onoga koga Allah na Pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na Pravi put ne može uputiti.
Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. On ga je poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.
S ovoga blagoslovljenog mjesta, u ovom blagoslovljenom danu, svjedočimo Božiju Jednoću, iskazujući Mu zahvalnost na blagodati slobode, jedinstva i domovine.
Draga braćo i sestre.
U danima smo mjeseca muharrema, jednog od četiri odabrana mjeseca prema Allahovoj Knjizi. To je mjesec u kojem je posebno zabranjeno poticanje bilo kakvog neprijateljstva i mržnje.
Naša ulema nas je učila da je Uzvišeni Allah zabranio nasilje i svaki oblik grijeha, i prema drugima i prema sebi, u svim mjesecima tokom godine, a da su nasilje i grijesi u ovim mjesecima još strožije zabranjeni i da je kazna za one koji u njima siju razdor i neprijateljstvo među ljudima veća.
U ovom mjesecu smo ušli u novu hidžretsku godinu. Na dan Hidžre smo se prisjetili iseljenja plemenitog Poslanika iz neprijateljske Mekke u obećavajuću Medinu. To je bila sudbonosna prekretnica u historiji ummeta. Ispratili smo i mubarek-dan ašure i prisjetili se brojnih događaja iz historije Božijih poslanika i plemenitog ashaba i unuka Pejgambera, a.s., Husejna, r.a., i njegove spremnosti da žrtvuje sebe i svoju porodicu, kako bi se usprotivio nepravdi, nasilju i korupciji koja se počela širiti u muslimanskom društvu.
Ovaj časni mjesec i danas budi našu radost, ali i svijest o stalnoj ljudskoj potrebi da se zadovoljstvo i smiraj traže i nalaze u duhovnim vrijednostima ovog svijeta. Sve božanske objave, kao i sadašnja i davnašnja iskustva čovječanstva, svjedoče da su sreća, smiraj i zadovoljstvo vezani i za duhovnu i za materijalnu dimenziju života. Nada i izvjesnost posrnulog čovjeka današnjice je u čvrstom vjerovanju u Boga i drugi svijet, obnovi moralnih vrijednosti i spremnosti da se dobrim djelom koristi drugom čovjeku i zajednici.
Zato, tražimo inspiraciju u porukama koje sa sobom nosi ovaj odabrani mjesec i ustrajavajmo u dobrovoljnom ibadetu posta i noćnog namaza u njemu. Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, a.s., rekao:
Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije farz namaza je noćni namaz! (Muslim)
Braćo i sestre!
Muslimanu nije dozvoljeno činiti nered na zemlji. Njemu ne priliči da ikome nepravdu nanosi, niti da nepravdu trpi. On nije taj koji započinje neprijateljstvo.
Islam nalaže da se svačije pravo poštuje. Život, imovina i čast pojedinaca su sveti i nepovredivi. Istovremeno, od svakog člana društva se traži da doprinosi njegovoj stabilnosti i uređenosti, u kojem će biti mjesta za svakoga i u kojem će svako imati svoje mjesto.
Čovjek je društveno biće i nužno živi u zajednici, naseljavajući regije i države, gradove i sela. Sreća i zadovoljstvo pojedinca zavise od stabilnosti i sigurnosti društva i sreće i zadovoljstva svih njegovih članova pojedinačno.
Uređenje društva je nemoguće bez pojedinaca koji su zaduženi da promoviraju vrijednosti i čuvaju pravo i čast drugih ljudi, i koji se odazivaju na poziv Uzvišenoga da pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla.
Oni su poput pastira odgovornih za svoja stada. Zato niko od nas ne može biti nemaran prema onome što se u našem društvu i u državi dešava.
Za nekoliko dana održat će se, ako Bog da, opći izbori u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina, i ovaj put vas pozivam da iskoristite svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenoga svijeta – pravo i mogućnost slobodnog biranja i odlučivanja – zajedno stavimo u službu našega općeg dobra i napretka. Neka nas u tome vodi imperativ naše vjere:
Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite. (4:58)
Naš izlazak na izbore nije samo naše građansko pravo, nego i građanska, moralna, pa i vjerska obaveza. Glasanje na izborima je poziv da posvjedočimo o ljudima ono što znamo, jer će oni preuzeti pozicije na kojima će odlučivati o sudbini svih nas, htjeli mi to ili ne. Islam nas uči da ne smijemo uskratiti istinito svjedočenje kada budemo pozvani da o ljudima i događajima kažemo ono što znamo. U Kur’anu čitamo:
I ne uskratite svjedočenje; ko ga uskrati, srce njegovo će biti grešno, a Allah dobro zna ono što radite. (El-Bekare, 283)
I kao što je odbijanje svjedočenja (kada se ono od nas traži) grijeh, još veći je grijeh lažno svjedočenje.
O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti – kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali – pa, Allah zaista zna ono što radite. (En-Nisa, 135)
Zato vjernik na dan izbora ne može ostati po strani i ne može glasati bez svoje savjesti i morala.
Slobodu i pravo izbora, koje danas imamo, zahvaljujući Božijoj milosti i žrtvi naših najboljih sinova i kćeri, ne smijemo olahko prodavati.
Imamo saznanja da se u bosanskohercegovačkom entitetu RS organizirano kupuju glasovi naših povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama genocida.
Apeliram, prije svega, na muslimane da ne podliježu takvim pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom. Isto molim i druge građane naše zemlje.
Znamo da naš narod teško živi i da se često osjeća usamljenim, ali oni koji danas od Bošnjaka kupuju glasove upravo su oni koji im sistemski uskraćuju bilo kakvu priliku za zapošljavanje, zabranjuju njihovoj djeci školovanje i koji ih drže na društvenim marginama.
Prodajom glasova, Bošnjaci gube svoj politički subjektivitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje su u manjini. Ta se greška neće lahko ispraviti.
Draga braćo i sestre.
Želim vas podsjetiti na to da smo kao narod dugo bili predmet tuđih politika i skoro nikada aktivni akteri i kreatori vlastite. Taj podređeni status smo platili gubitkom hiljada života naših najboljih sinova, naše nejači, imovine i nacionalnih prava. Stoga, danas, kada smo povratili svoju slobodu i dostojanstvo i osigurali pravo da biramo svoje predstavnike, slobodno i po vlastitoj savjesti i interesu, nemojmo to pravo poklanjali drugima. Jer, time bismo im mogli pokloniti i našu slobodu. Sjetimo se da mnoge zajednice u današnjem svijetu još uvijek vape za tim pravom i tom slobodom.
Naša je obaveza, kao muslimana, da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će, na osnovu naših temeljnih islamskih vrijednosti, narodne tradicije i bosanskog komšiluka, određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje, i na Istoku i na Zapadu, i koja će učvrstiti ime našeg naroda među drugim narodima svijeta. Dužni smo neprestano doprinositi sigurnosti, dobru i napretku našeg naroda i drugih u našoj zemlji.
U proteklih nepunih mjesec dana, brojni su nam se kandidati i stranke predstavili i imali smo priliku čuti njihove ciljeve. Podržimo one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije. Prosuđujmo mudro i postupimo savjesno i odgovorno!
Birajmo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu ljudima, a ne da ruše i zameću kavgu; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu, koji neće biti pohlepni i gramzivi. Birajmo one koji o svakom građaninu ove zemlje misle isto i žele mu dobro. Ne podržavajmo one koji siju smutnju i podstiču na razdor. Oduprimo se zajednički, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, valu populizma koji nas je zapljusnuo.
Izaberimo one koji će odlučno ustati protiv diskriminacije, zalažući se za slobodu savjesti, vjerskog opredjeljenja i prava na obrazovanje i koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću.
Neka su nam uvijek na umu Allahove riječi:
Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali. (3:103)
I na kraju, još jednom vas pozivam da izađete na izbore i birate po svojoj savjesti.
Gospodaru naš,
ne ostavi nam ni jedan grijeh, a da ga ne oprostiš,
niti jednu brigu, a da je ne otkloniš,
niti ijednu želju i potrebu s kojom si Ti zadovoljan, a da je ne ispuniš, o Ti od svih milosnih, Najmilostiviji!

Author

admin